Page arrow
13.10.2022. u 19:00 @ Booksa

Poezija na živo: Alen Brlek

Large una
Petak
30.09.2022.

U prvoj ovogodišnjoj Booksinoj tribini Poezija na živo u Booksi uživo biti će s nama pjesnik Alen Brlek.

Alen Brlek rođen je u Zagrebu 1988. godine. Odrastao je i školovao se u Istri (Rovinj, Pula). Trenutno živi i radi u Zagrebu, autor je i urednik. 2014. godine dobiva nagradu Na vrh jezika za svoju prvu zbirku poezije Metakmorfoze (Algoritam, 2015.), 2017. izlazi mu druga zbirka Pratišina u nakladi Kontrasta (Srbija / ponovljeno izdanje izlazi u Hrvatskoj 2021. godine), a zbirka Sang, u nakladi HDP-a izlazi 2019. godine. Zbirke predstavljaju trilogiju tijela, uma i duha, od kojih je posljednja, Sang, dobila nagradu Mali Kvirin te se našla na popisu najboljih književnih ostvarenja u Hrvatskoj 2021. godine i u pripremi je makedonsko izdanje. Pjesme su mu objavljivane u mnogim domaćim i međunarodnim časopisima, antologijama i na portalima, te prevedene na više jezika. Dio je Versopolis platforme. Sudjelovao je kao jedan od voditelja na raznim radionicama pisanja, programima prevođenjima poezije turskih pjesnika i pjesnikinja. Trenutno živi u Dugom Selu i radi kao urednik u HDP-u.

Na tribini će Alen čitati pjesme iz svoje četvrte zbirke poezije u nastajanju naslova Halal zumra i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Poezija na živo

Tribina "Poezija na živo" predstavlja javno mjesto razgovora i autorskog čitanja poezije na kojem se ozbiljno progovara o samom pjesničkom tekstu i radu pisanja. Na ovom programu u fokus stavljamo rukopis na kojem pjesnik u tom trenutku aktivno radi. Jedan dio je pjesnikovo neometano čitanje vlastitih pjesama u formi recitala, dok je drugi razgovor o pročitanome. Autori na taj način dobiju priliku prvi puta pred publikom čitati nove pjesme i nakon toga o njima razgovarati s voditeljem i publikom, te progovoriti o nedoumicama i problemima rada pisanja poezije, kao i o društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu u kojem stvaraju. Program vodi pjesnik Ivan Šamija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu