Page arrow
09.11.2016. u 18:00 @ Booksa

Od riječi do riječi: Mark Anthony Jarman

Large jarman
Četvrtak
03.11.2016.

Mark Anthony Jarman po mnogočemu nije usual suspect za ulogu gosta tribine Od riječi do riječi. Ne samo da se radi o autoru s više od tri desetljeća književnog staža, nego taj autor također piše na engleskom jeziku i objavljuje u Kanadi – daleko od naše literarne periferije, kojom se inače bavimo na ovoj tribini. Međutim, Jarman nije slučajni prolaznik ni u Booksi niti u Hrvatskoj: stari je Booksin simpatizer i prijatelj, a uz ove prostore veže ga ne samo osobna radoznalost, nego i literarni potencijal koji je tu pronašao. Na prilici da se ponovno družimo sa Jarmanom moramo zahvaliti i Hrvatsko-kanadskom akademskom društvu koje je sudjelovalo u organizaciji gostovanja.

Sa Jarmanom ćemo, među ostalim, razgovarati i o tome kako izgleda pisanje, objavljivanje i općenito bavljenje književnošću u anglosferi. Kakva je kombinacija talenta, radnih navika, komunikacijskih vještina i sreće potrebna da bi se probilo u toj areni, i što uopće znači biti afirmiran autor na engleskome govornom području? Dotaknut ćemo se i tema kreativnog pisanja i institucionalnog učenja spisateljskom poslu. Pozabavit ćemo se i statusom kanadske književnosti. Recimo, kako se medijska predodžba o tome što čini „kanadsku književnost" artikulira i prodaje, na kojim općim mjestima ta konstrukcija počiva, i kakav je Jarmanov stav prema njoj? Nećemo propustiti razmotriti niti veze ovog autora s našim krajevima, posebno u kontekstu njegova novog romana, koji je tematski vezan (i) uz Hrvatsku.

Rođen u Edmontonu u kanadskoj provinciji Alberti, Mark Anthony Jarman diplomirao je na poznatoj Radionici kreativnog pisanja u Iowi, a trenutno predaje na Odsjeku za engleski Sveučilišta u New Brunswicku. Za svoju prozu ovječan je nizom značajnih sjevernoameričkih nagrada, među kojima se ističe Nagrada O. Henry za kratku priču. Za Jarmanov hvaljeni roman Salvage King, Ya! iz 1997. kritika je ustvrdila da se programski protivi ustaljenim predodžbama o onome „kanadskom" u književnosti, iznimne je pohvale dobila i zbirka priča 19 Knives iz 2000. a protekle 2015. objavio je i novu zbirku priča Knife Party at Hotel Europa.

Tribina Od riječi do riječi dio je Booksinog programa Književni budoar, a u svojim se redovnim izdanjima bavi pisanom rječju – ne samo u smislu tzv. umjetničke književnosti – u Hrvatskoj i regiji. Osmišljava je i vodi Dinko Kreho.   
 

Od riječi do riječi

Što se novoga i važnoga pojavilo na domaćem i regionalnom književnom horizontu? Bilo da se radi o književnosti, teoriji književnosti, publicistici ili novim trendovima u svijetu izdavaštva, ovo je tribina na kojoj razgovaramo o temama koje su važne piscima, čitateljima, ljudima od struke. Tribinu vodi književna kritičarka i urednica Katarina Luketić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu