Page arrow
03.05.2016. u 17:00 @ Booksa

Od korica do korica: Jerko Bakotin o putovanju, pisanju i politici

Large zapadna sahara 3 vojni orkestar polisarija  autor bakotin
Ponedjeljak
25.04.2016.

Kultura reportaže i putopisa bila je iznimno razvijena u Hrvatskoj i Jugoslaviji u drugoj polovici prošloga stoljeća. Procvat ovih žanrova na granici između književnosti i novinarstva potpomagala je snažna novinarska infrastruktura i široke dopisničko-izvjestiteljske mreže kojom su raspolagali domaći mediji, ali i specifičan globalni položaj socijalističke Jugoslavije. Danas kad su se srednjestrujaški mediji u postjugoslavenskim državama ogromnim dijelom pretvorili u ispostave kapitala, putopisna ili reportažna proza može im biti zanimljiva samo kao kratkotrajni izvor senzacija u utrci za profitom. Kapitalistički poredak u globalnim se okvirima čini otpornijim no ikada, a antikolonijalno raspoloženje i ideal prijateljstva među narodima u mnogim su sredinama ustupili mjesto novim ideologijama krvi i tla.

U takvoj društvenoj, političkoj i medijskoj klimi nedavno je ugledala svjetlo dana knjiga Jerka Bakotina Bratstva i ubojstva, gajđin. Splićanin nastanjen u Berlinu, u Hrvatskoj već afirmiran i nagrađivan novinar i esejist, Bakotin u ovoj knjizi piše o svojim putovanjima u Mongoliju, Saharu i Japan, te na Bliski istok i Kosovo. On se s jedne strane upisuje u domaću reportažnu i putopisnu tradiciju, dok s druge eksplicitno odbacuje za naše doba karakteristične tlapnje o „profesionalnom" i „istraživačkom" novinarstvu kao strogo stručnoj djelatnosti oslobođenoj od ideologije. Dok na tri kontinenta promišlja političke, kulturne i društvene fenomene koji ga okružuju, on ne samo da ne krije svoja lijeva, antikolonijalistička i antikapitalistička politička uvjerenja, nego ne potiskuje ni vlastitu identifikaciju s označiteljem „Jugoslavija" – koji, kako ćemo vidjeti, u nekim dijelovima svijeta još uživa snažan pozitivni naboj. Njegova perspektiva mogla bi se nazvati „nesvrstanom" u najboljoj tradiciji pojma.

Na trećem ovogodišnjem izdanju tribine Od korica do korica u Booksi s Jerkom Bakotinom ćemo razgovarati o temama kao što su žanrovski status reportaže i putopisa, (anti)kolonijalni konteksti književnosti i novinarstva, ili pak pitanje političnosti pisanja uopće. Uz multimedijalnu kulisu koju će činiti fotografski materijal s ovih putovanja čut ćemo i o konkretnim autorovim globetrotterskim iskustvima, te izazovima njihova literarnog oblikovanja.

Tribina Od korica bavi se pisanom rječju u najširem smislu tog pojma; dio je Booksinog programa Književni budoar, a vodi je i idejno osmišljava književni kritičar Dinko Kreho.

foto: Zapadna Sahara, vojni orkestar Polisarija, Jerko Bakotin
 

Od riječi do riječi

Što se novoga i važnoga pojavilo na domaćem i regionalnom književnom horizontu? Bilo da se radi o književnosti, teoriji književnosti, publicistici ili novim trendovima u svijetu izdavaštva, ovo je tribina na kojoj razgovaramo o temama koje su važne piscima, čitateljima, ljudima od struke. Tribinu vodi književna kritičarka i urednica Katarina Luketić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu