Page arrow
14.03.2020. u 17:00 @ Booksa

Književni razgovor: Saša Ilić i Katarina Luketić

Large sa a ili
Utorak
03.03.2020.

Događanje je odgođeno jer je klub Booksa zatvoren od subote, 14.3. do daljnjega, ovisno o razvoju situacije vezano uz virus COVID-19, a sukladno preporukama Stožera civilne zaštite.

Pas i kontrabas Saše Ilića dobio je ovogodišnju NIN-ovu nagradu za najbolji roman na srpskom jeziku, a prema ocjeni žirija upravo je taj roman, uz nekolicinu drugih, pokazao da je konačno došlo do ''oporavka srpske književnosti''. Riječ je o kompleksnom i višeslojnom romanu u kojem se isprepleću različita vremena i prostori, male i velike povijesti, egzistencijalno-naturalistički i melankolično-poetički ritmovi.

Prateći priču o džez muzičaru koji je prestao svirati i završio u ludnici u Kovinu, Ilić tematizira odnose između društva, tj. institucija represije i kontrole, te pojedinca, tj. osobne slobode. Kao i u prethodnim Ilićevim knjigama, i ovdje se priča kristalizira oko osobnih, kolektivnih i transgeneracijskih trauma i životu u postkonfliktnom izvanrednom stanju u kojem traume nisu prerađene niti je postignuta ikakva historijska pravda.

Sa Sašom Ilićem razgovarat ćemo o nagrađenom romanu i njegovim značenjima, glazbi i jeziku, revoluciji i melankoliji, moći književnosti i udjelu političkoga u umjetnosti. Razgovarat ćemo također i o stanju u srpskoj književnosti i kulturi koje se jasno zrcali i u polemici izazvanoj dodjelom NIN-ove nagrade samome Saši Iliću. Razgovor će voditi književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić.

Saša Ilić (1972., Jagodina, Srbija) pisac je i urednik. Bio je jedan od pokretača i urednika književnog priloga Beton u novinama Danas (2006.-2013.). Nakon raspada redakcije, osnovao je s Alidom Bremer list Beton International koji povremeno izlazi uz njemačke novine Tageszeitung i Frankfurter Rundschau. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Redovito piše za portal Peščanik i ELit, a zaposlen je u Narodnoj biblioteci Srbije. Objavio je knjige priča Predosećanje građanskog rata, Dušanovac i Lov na ježeve te romane Berlinsko okno, Pad Kolumbije i Pas i kontrabas, koji je objavila je izdavačka kuća Orfelin iz Novog Sada u ediciji nazvanoj Noć republike.


Fotografija: Jetmir Idrizi

Od riječi do riječi

Što se novoga i važnoga pojavilo na domaćem i regionalnom književnom horizontu? Bilo da se radi o književnosti, teoriji književnosti, publicistici ili novim trendovima u svijetu izdavaštva, ovo je tribina na kojoj razgovaramo o temama koje su važne piscima, čitateljima, ljudima od struke. Tribinu vodi književna kritičarka i urednica Katarina Luketić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu