Page arrow
16.04.2019. u 17:30 @ Booksa

Književni razgovor: Jurica Pavičić

Large pavicic
Nedjelja
07.04.2019.

Kao novinar, kolumnist, romanopisac, scenarist, filmski kritičar, pisac znanstvenih studija – Jurica Pavičić je, bez sumnje, jedan od najplodnijih i najutjecajnijih domaćih autora. Njegov posljednji roman Crvena voda (2017.) dobio je nagrade Fric (tjednika Express) i Ksaver Šandor Gjalski (Društva književnika Hrvatske) a bio je i u finalu nagrada Meša Selimović i Tportala za najbolji roman. Njegova posljednja nefikcionalna knjiga: Knjiga o jugu (2018.) spada u vrh domaće esejistike i kulturologije, prikazujući ovdašnji mediteranizam na način na koji to ne čini niti jedna druga knjiga prije nje. Istovremeno, njegove subotnje kolumne u Jutarnjem listu već godinama se čine kao jedan od rijetkih preostalih medijskih otoka kritičkog i slobodnog pisanja u nas. Raniji radovi – još šest romana, dvije zbirke priča, scenariji, studije o hrvatskom i jugoslavenskom filmu itd. (za koje je također dobio važna priznanja) – svjedoče o Pavičićevu kontinuiranom i visoko vrijednom književnom, kritičarskom i znanstvenom angažmanu.

Književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić.s Juricom Pavičićem razgovarat će o njegovoj poetici proze i o njegovoj mediteranskoj antropologiji i društvenoj kritici; o Crvenoj vodi i Knjizi o jugu kao i o samom pristupu pisanju i potencijalima raznih žanrova. Neizbježne teme bit će: Dalmacija i Jug, modernizacija, tranzicija i stagnacija, naši „nedovršeni poslovi i nedovršene kuće" o kojima Pavičić ustrajno piše iz knjige u knjigu.

foto: lupiga

Od riječi do riječi

Što se novoga i važnoga pojavilo na domaćem i regionalnom književnom horizontu? Bilo da se radi o književnosti, teoriji književnosti, publicistici ili novim trendovima u svijetu izdavaštva, ovo je tribina na kojoj razgovaramo o temama koje su važne piscima, čitateljima, ljudima od struke. Tribinu vodi književna kritičarka i urednica Katarina Luketić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu