Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
02.11.2023. u 20:00 @ Booksa

Književna perspektiva: o čitateljskim klubovima

Large 396935530 660376582868738 8670571151288333793 n
Petak
27.10.2023.

Tema nadolazeće tribine Književna perspektiva jesu čitateljski klubovi kojih je - i to su dobre vijesti - svakim danom sve više. Istovremeno, to je i pouzdani pokazatelj njihove važnosti i uloge u književnom polju. Zašto su toliko bitni te koje praznine pomažu popuniti neka su od pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor, kao i na to kako se međusobno mogu razlikovati s obzirom na teme i pristupe. 

Sudjelovat će Mirela Dakić, viša asistentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica feminističkog čitateljskog kluba u Booksi, Mario Kozina, voditelj Kina Kinoteka, polaznik čitateljskih klubova i bivši voditelj filmskog čitateljskog kluba te Ivan Sršen, urednik i istraživač na projektu Read-in-club

Razgovor se odvija u sklopu tribine koju vodi književni kritičar Matija Prica. Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Književna perspektiva

Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. Uređuje ju i vodi književni kritičar i komparatist Matija Prica. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu