Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
16.04.2024. u 20:00 @ Booksa

Eks/poniranje: Eva Simčić

Large untitled design  42
Ponedjeljak
18.03.2024.

Eva Simčić (1990., Rijeka) prošle godine objavila je roman prvijenac Četiri lakta unutra (VBZ) i osvojila nagradu Sedmica & Kritična masa kratkom pričom Maksimalizam. Na književnu scenu ušla je sa stilom koji kombinira klasičnu naraciju s esejističkim anegdotama, ogromnim fusnotama s numeriranim mislima, enciklopedijskim natuknicama, pa i stihovima Danijela Dragojevića u funkciji naslova pojedinih poglavlja. Obraditi neki fenomen istovremeno etnografski, filozofski i književno, iziskuje umješnost povezivanja i balans u tome da nijedan od registara ne kanibalizira drugi, kaže autorica, a svoj roman sama naziva košnicom riječi.

S Evom Simčić ćemo razgovarati o tome kako je pokušala izbjeći kanibalizam među svim elementima i različitim pristupima koje koristi, i isplela pitku proznu košnicu prožetu humorom, vidljivim i kod njezinih književno-kulturnih uzora, među kojima navodi Thomasa Bernharda, Phoebe Waller-Bridge, drag kulturu, Dolly Parton, Senidu, Lanu del Rey, Katyu Zamolodchikovu i seriju It's Always Sunny in Philadelphia

Bavit ćemo se netipičnim pristupom temi mentalnih bolesti u Četiri lakta unutra; komentirati roman kao preferiranu formu nad kratkim pričama, autoričino iskustvo studija postjugoslavenske književnosti, kao i njezine planove da napiše slavensku slikovnicu i evanđelje za religiju u nastajanju.  

Tribinu vodi i uređuje Dora Levačić

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Eks/poniranje

U ciklusu razgovora Eks/poniranje predstavit ćemo regionalne autore_ice koji se kreću neuobičajenim putevima i zaobilaze književne konvencije. Fokusirat ćemo se na formalne eksperimente, ali i stilove, teme i likove koji izlaze iz kalupa. Razgovorima ćemo pokušati osvijetliti proces nastajanja teksta, književne i ne-književne utjecaje i izvore inspiracije. Razgovore će osmisliti i moderirati Dora Levačić

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu