Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow
06.10.2020. u 16:00 @ Booksa

Razgovor s dobitnicama Nagrade EU-a: Maša Kolanović i Lana Bastašić

Large untitled design  11
Ponedjeljak
28.09.2020.

Povodom dodjele Nagrade Europske unije za književnost, u parku ispred Bookse održat će se razgovor s dvjema ovogodišnjim dobitnicama, Mašom Kolanović i Lanom Bastašić.  

Maša će govoriti o svom nagrađenom romanu Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil knjiga, 2019)  o sablasnoj svakodnevici, egzistencijalnim apsurdima, društvu u tranziciji i Konzumi, a Lana će se, osim na roman Uhvati zeca (Buybook, 2019), osvrnuti na sazrijevanje usred patrijarhata te na feminizam koji prkosi nasilju i primitivizmu. 

S Mašom i Lanom razgovarat će Miljenka Buljević.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije Pijavice za usamljene (Studentski centar, Zagreb, 2001.), Sloboština Barbie (V.B.Z., Zagreb, 2008.), Jamerika: trip (Algoritam, Zagreb, 2013.) te studiju Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.). 

Lana Bastašić (Zagreb, 1986.) završila je studij engleskog jezika i magistrirala kulturne studije. Objavila je dvije zbirke priča, zbirku poezije i roman za djecu. Njezin roman prvijenac Uhvati zeca (objavljen 2018., novo izdanje 2019.) bio je uvršten u uži izbor NIN-ove nagrade za najbolji roman 2019. te je preveden na katalonski i španjolski. Priče su joj uvrštene u regionalne antologije i časopise te je dobitnica brojnih regionalnih nagrada. Suosnivačica je škole za književnost Bloom u Barceloni gdje uređuje katalonski književni časopis Carn de cap. Jedna je od pokretačica projekta Tri + tri sestre koji promiče književnice s Balkana. 

*** U slučaju lošeg vremena selimo u klub i zbog epidemioloških mjera primamo ograničen broj publike! *** 

Program se održava uz potporu Nagrade Europske unije za književnost.

Dizajn vizuala: Konrad Kropf; fotografija Lane Bastašić: Radmila Vankoska


 

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa preporučuje

U moru odličnih naslova, književnica i književnika, moramo i mi imati neke favorite! Bilo da se radi o nečem 'mainstream' što vam želimo predstaviti u novom svjetlu, ili o nečem malo više 'underground' na što vam želimo svrnuti pozornost, ili je pak riječ o nečem što nam je sad, eto, baš super i moramo to svima pokazati, možete biti sigurni da se nećete dosađivati ako zalutate na pokoji razgovor ili tribinu o knjigama i autorima s naše liste.   

Sudjelujte u našim programima – virtualno!

S obzirom na specifičnu i nesigurnu situaciju u kojoj se nalazimo, do daljnjega se nažalost nećemo uživo družiti na programima u Booksi. Ali ako vam falimo bar upola koliko vi nama, već se osjećamo bolje.

A kako bismo skratili vrijeme do ponovnih cjelodnevnih druženja u klubu, zajedničkog komentiranja pročitanih knjiga u našoj „čitaonici“, diskusija na tribinama ili najobičnijeg ispijanja kava na klupici – svakako pogledajte koje smo vam „online“ aktivnosti pripremile.

Large 1.3.pratite programe ivan buvini%c4%87

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu