Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
20.09.2016. u 17:00 @ Booksa

Strip-tease Matka Vladanovića: Dušan Gačić

Large du an ga i
Srijeda
14.09.2016.

Ljeto je završilo i vrijeme je da se strip ponovno vrati u Booksu. Nakon godišnjih odmora, na prvoj tribini Strip-tease Matka Vladanovića u sklopu Booksinog Književnog budoara družit ćemo se s likovnjakom, ilustratorom, stripašem i animatorom Dušanom Gačićem.

Dušan Gačić rođen je 11. travnja 1958. u Zagrebu. Od 1976. do 1981. student je zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, koju je i završio diplomiravši na pedagoškom odsjeku 1981. Stripove i ilustracije objavljivao je u brojnim časopisima ("Patak", "Arkzin", "Modra lasta", "Flit", "Kvadrat", "Homo volans",...), napravio je animirane filmove po motivima poezije Vladimira Nazora i Vjekoslava Majera, a dohvatio se i Krleže – malo u stripu ("Banket u Blitvi"), a malo u animiranom filmu ("Cristobal Colon"). U posljednje vrijeme u formi strip-kolumne komentira društvo, politiku i sveopću egzistenciju. Gačićev rad nije iscrpljen s ovih par usputno navedenih referenci, no kad bi sve napisali ovdje, o čemu bismo onda pričali na tribini?

Gačić je, u različitim funkcijama, već nastupao u Booksi, no ovo je prvi put da ga predstavljamo kao autora. Uz uobičajena pitanja poput 'gdje si bio?' i 'što si radio?' razgovarat ćemo i o odnosu likovnosti i stripa, o sukladnosti poezije i pripovijedanja kvadratima, o ratnom pismu stripa (posebno izraženom u Flitu #8 i zborniku radova "Domovinski rat u stripu" ) te o svemu što nam padne na pamet. Šteta je to propustiti.

Svi ste pozvani/e!

Strip-tease Matka Vladanovića

Strip odavno nije samo zabava za klince, ali čini se da to velik broj ljudi još uvijek ne zna. Srećom, tu je Matko koji već treću godinu za redom osmišljava i vodi tribinu posvećenu stripu u svim njegovima oblicima i etapama razvoja. Počelo je pogledom unatrag i povijesnim pregledom strip stvaralaštva kod nas i vani, a potom su uslijedila upoznavanja s ljudima koji stvaraju suvremeni strip, bilo da ga crtaju i/ili pišu scenarije, prevode, objavljuju, ili organiziraju festivale stripa. Nastavlja se u sličnom tonu, samo ćemo vremenom domaćim strip snagama pridodati i one iz regije.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu