Page arrow
Piše: F. B.

Malkočev pohod na Kataloniju

Large barcelona Barcelona (Foto: [bastian.])
Četvrtak
07.07.2016.
Kad iz Hrvatske dođete u Barcelonu, prijateljski raspoloženi žitelji ovog bajkovitog, drevnog katalonskog grada na čijem širem području živi više od četiri milijuna stanovnika, reći će: Ah, Croàcia, Rakitić, Malkoč!
Neki će uskliknuti i: Ah, Croàcia, El Booksa!, ali pustimo sad nas.
Za Ivana Rakitića, reprezentativnog nogoloptača, znamo da znaju – taj momak prvotimac je Barcelone, a i žena mu je, koliko čujemo, Španjolka. I to je u redu, ali odakle u Barceloni znaju za Zorana Malkoča!?
Svaka čast nogoloptanju, nas ipak više zanimaju događanja na literarnim pašnjacima, pa smo odlučili istražiti ovaj slučaj. Okrenuli smo par katalonskih brojeva i vrlo brzo se uvjerili da je novogradiški književni as Zoran Malkoč, prošlogodišnji dobitnik nagrade Tportala za najbolji roman, već neko vrijeme dobro znano ime među tamošnjim knjigoljupcima.
Izdavačka kuća Rayo Verde prevela je njegovu zbirku kratkih priča Groblje manjih careva – na španjolskom El cementerio de los reyes menores. Kritičari su reagirali munjevito i Malkočevo Groblje u kratkom vremenu dobilo je cijeli niz odličnih prikaza. Ovdje prenosimo samo dio hvalospjeva.
Ricardo Martínez Llorca na portalu Culturamas piše
"Ovo je knjiga za one s otpornim želucem. (…) Okrutan, razarajući, dementan, s onu stranu tamnog i probavljivog, bezdušnog i bezglavog, takav je neljudski svijet koji nudi Malkoč, a on pak spada u kategoriju genijalnih pisaca. Kada prihvatite taj pakt izgubljenih duša, ako su one ikada postojale, ljudskih ljuštura koje se kreću između pasa i kokoši, krvi i noći, shvaćate da je veliko Malkočevo stvaralaštvo on sam. (…)
Malkočeva strategija pripovijedanja je savršena, pojavljuje se upravo onoliko koliko je potrebno da stvori intrigu, a njegova mašta u današnjem svijetu književnosti jednaka je koritu Amazone u svijetu slatkih voda.(…)
Malkoč je pobijedio demone zahvaljujući književnosti. Njegovi neosjetljivi likovi u stanju su naći zabavu npr. gledajući kako se međusobno uništavaju prekrasna bića zoološkog vrta, pokazuju zloću koju je on upoznao. A to poznavanje mu daje mogućnost da je pobijedi. To je ono što ovu knjigu čini maestralnom, činjenica da je njezin autor toliko duboko iskren, a iskrenost je vrijednost u usponu otkad je prvi čovjek stvorio prvu priču."
Miriam Villares na blogu Bambu & Naranya također ne štedi riječi hvale: 
"Mogli bismo ovu knjigu priča definirati kao 'čudesni apsurd' s nevjerojatnim scenama i odrazima svijeta droga i ratova između mafijaša, izmiješanih s jetkim humorom, kao u Tarantinovom filmu Pakleni šund i magičnom realizmu u knjizi Pedro Páramo Juana Rulfa, koji ispunjava ovu knjigu poezijom i tajnovitošću. Groblje manjih careva trese cijelo tijelo, jedna je od najpotresnijih knjiga o poraću koje možemo pročitati."
Juan Francisco Gordo López za portal Détour piše:
"Promišljanje o marginalnom i tjelesnom izbija iz najveće dubine proze koja uvelike podsjeća na djela Irvinea Welsha, ali Malkoč je više nego dostojan te usporedbe zbog vjerojatnosti te gorke stvarnosti."
Književni izlet Zorana Malkoča u Kataloniju na koncu se pretvorio u osvajački pohod – zarobljena su mnoga čitateljska srca, pa ne čudi vijest da će Rayo Verde uskoro objaviti i njegov posljednji roman – Roki Raketa.
Booksa šalje iskrene čestitke u Novu Gradišku i pomno prati daljnji tijek događaja.
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 2306 03.04.2011.

KRITIKA 112: Zoran Malkoč

Malkočev svet je svet surovih i dezorijentisanih ali iskrenih bitangi. Ako je krv slobodno i poželjno prosuti, tu za laž nema mesta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu