Page arrow
Piše: Booksa

VIDEO: Tool Box u Booksi

Large 78739885 2551406868229079 7143471833856081920 o Miljenka Buljević, Ahmed Refaat, Matilda Amundsen Bergström i Nikolina Pristaš u Booksi
Srijeda
11.12.2019.

U sklopu Revije malih književnosti posvećene Egiptu u Booksi je premijerno predstavljen projekt Tool Box: razgovor o umjetničkim alatima za popravak društva, na kojemu su sudjelovale/i Nikolina Pristaš (Akademija dramskih umjetnosti, Zagreb), Matilda Amundsen Bergström (Sveučilište u Göteborgu) i Ahmed Refaat (Contemporary Image Collective) uz moderaciju Miljenke Buljević (Booksa).

Projekt Toolbox ideja je Görana Dahlberga (Glänta, Švedska), a zamišljen je kao razgovor na kojem umjetnici, pisci, teoretičari i drugi predstavljaju koncepte koji se mogu koristiti za osnaženje, reizgradnju ili potpuno "rastavljanje" društvenih struktura. Razgovor u Booksi premijera je ovoga projekta.

Ideja je da svatko od gostiju na početku predstavi svoje "alate", nakon čega slijedi razgovor i uključivanje publike.

S izlaganjem je započela Nikolina Pristaš, koja je istaknula da alat ne vidi kao rješenje, nego prvi korak ka razumijevanju i stvaranju. Svoj je alat nazvala "Practicing the impossible" (prakticiranje nemogućega), a govorila je o nemogućim aktima u nemogućim vremenima – u njenom kontekstu to je koreografsko nemoguće.

Ahmed Refaat radi u instituciji suvremene umjetnosti koja je u posljednjih nekoliko godina više fokusirana na društveno-politički kontekst uključivanjem ljudi u različite programe. Svoj alat opisao je kao "time-based events", a prema vlastitom iskustvu objasnio je da se stvarajući prostor za razgovor o umjetnosti stvara prostor za razgovor o društveno-političkoj situaciji koja nas okružuje, što daje mogućnost za redefiniranje stvarnosti.

Matilda Amundsen Bergström govorila je o konceptu umjerenosti, koji vidi kao aktivnu praksu prihvaćanja odricanja i osvještavanja posljedica ispunjavanja svih naših želja. Umjerenost pritom vidi kao empatiju, solidarnost i odgovornost prema i za drugoga te kao aktivan čin, a ne prihvaćanje izvana nametnutoga.

Razgovor je nastavljen pitanjem kako te alate koristiti za popravak društva, a u nastavku pogledajte odgovore.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu