Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.
Close
Page arrow
Piše: Booksa

VIDEO: Što mi je ovo trebalo? Kreho i Mitraković

Large k i l
Ponedjeljak
27.04.2020.


Na drugoj od četiri tribine na kojima će osobe od pera i rječnika podijeliti svoja iskustva boravka na književnim rezidencijama razgovarali su Dinko Kreho i Lara Mitraković.

Dinko Kreho, dugogodišnji Booksin suradnik, sa skupinom Centar za kazalište potlačenih - POKAZ friško je boravio na kolektivnoj rezidenciji u Vetrinjskom dvoru u Mariboru, na poziv tamošnjega KUD-a Transformator. Ovog mjeseca trebao je boraviti u Kući za pisce u Pazinu, a u srpnju u Krokodilovoj Kući za pisce u Beogradu. U razgovoru se dotiče evakuacije iz Maribora uslijed eskalacije epidemijske krize, a govori i o tome kako mu je korona pomrsila planove za cijelu 2020., koju je bio zamislio kao 'rezidencijalnu' godinu.

Lara Mitraković apsolventica je diplomskog studija kroatistike i sociologije i ponosna bodulka. U razgovoru je podijelila iskustvo sudjelovanja na rezidencijalnom projektu Ulysses' Shelter 2018/2019. godine kada je boravila u Ljubljani, Larissi i na Mljetu, te o žiriranju na istom projektu 2020/2021. godine. Trenutno, igrom slučaja, boravi na privatnoj "rezidenciji" doma u Komiži.

Video u nastavku!

Što mi je ovo trebalo? serija je od četiri Booksine tribine kojima je cilj otkriti jesu li rezidencije divna plaćena putovanja na lijepo i udaljeno mjesto na kome autori imaju svo vrijeme svijeta samo za svoje pisanje ili prevođenje. Namjera razgovora jest saznati koliko je to istina, a koliko pusti sanak, koje preduvjete morate imati da upadnete na to "radno mjesto", a kad ga jednom ugrabite što se od vas očekuje, je li u stvarnosti sve tako obećavajuće, na što sve treba misliti, a koja očekivanja je odmah bolje prekrižiti.

Razgovori daju dati dublji uvid u prilike koje su vezane za ideju organiziranja i sudjelovanja u rezidencijalnom boravku: rad u drugačijem kontekstu, interakcija s kulturnom, umjetničkom i društvenom scenom, te kritički osvrt na utjecaj na lokalnu zajednicu i književnu produkciju, kao i poticanje kulturnog turizma.

Na prvom izdanju ove tribine gostovali su Marko Pogačar i Ivan Sršen. Video možete pogledati na linku.

***

Fotografija Lare Mitraković: Marina Jončić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu