Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow
Piše: Booksa

VIDEO: Odvalimo se poezijom - afro-američka poezija

Large 107882314 3105185462898439 2709844067267222556 o
Ponedjeljak
17.08.2020.

U suradnji s pjesničkom platformom Odvalimo se poezijom te Društvom Afrikanaca u Hrvatskoj na Booksi u parku održalo se čitanje poezije potaknuto pokretom Black Lives Matter.

Čitala se poezija otpora afro-američkih autora, a gosti će biti prevoditelji Dean Trdak i Vanda Mikšić. Program je vodila pjesnikinja i novinarka Sanja Baković.

Vanda Mikšić govorila je o poemi Bilježnica povratka u zavičaj Aiméa Césairea, pjesnika s otoka Martinika s Kariba. Ovaj se poznati rukopis smatra himnom crnaštva, antikolonijalnog pokreta kojemu je, uz Senghora Damasa, bio začetnik. Dean Trdak predstavio je neke afričke i južnoameričke autorice i autore portugalskog govornog područja čije su poetike sadržajno prožete temom otpora crnačkog svijeta.

Članovi Društva Afrikanaca u Hrvatskoj čitali su pjesme Patricea Lumumbe, prvog predsjednika nezavisnog Konga i borca za afričku nezavisnost, potom Léopolda Sédara Senghora, afričkog vođe i prvog predsjednika nezavisnog Senegala, kao i pjesme drugih autora. 

Posebnu playlistu i glazbeni dio pripremio je DJ Goran Goldberger, a slušali smo dub poeziju i reggae.
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu