Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow
Piše: Booksa

VIDEO: Booksa u parku: Umjetnost kao opcija i opcije u umjetnosti

Large 109864758 3072943212742106 9043392756258972764 o
Srijeda
05.08.2020.


U suradnji s kustoskim kolektivom WHW na Booksi u parku održano je predavanje umjetnika Vlade Marteka na temu Umjetnost kao opcija i opcije u umjetnosti. Uslijedio je razgovor koji je moderirala Ana Dević.

Težište je bilo na poeziji, jer je to Martekova prva vokacija, ali na njoj se prelama tok i sudbina arta našeg vremena, počev od Hladnog rata. Mnogostruke su uloge i identiteti bića koje radi u umjetnosti, idealizam je u nekom trenutku neminovan, kao i u izvjesnom momentu spoznaje - rastanak s njim. Uspomena na idealizam ostaje, za autora, a za druge možda i nešto više - svjedočenje borbe protiv mnogo toga jednodimenzionalnog.

Vlado Martek, diplomirani književnik i filozof, sedamdesetih je godina započeo djelovati na razmeđu poetske i likovne prakse, preobličujući medij knjige i poetskog zapisa u hibridne medijske vrste. Od samih početaka, vezanih uz Grupu šestorice autora, Martek ostaje zaokupljen testiranjem odnosa likovne i poetske prakse. Bez obzira na vrijeme u kojem stvara, dosljedno se poigrava jezičnim normama i izaziva komešanje pred suhoparnom, a navodno ispravnom upotrebom jezika. Kako kaže jedna od njegovih parola – Zaljubljen sam u državu, živio preljub.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu