Booksa je na godišnjem od 18.7. do 30.8.! / Booksa is closed from July 18th until August 30th!
Close
Page arrow

Razgovor o zborniku 'Devedesete'

Large devdeeste
Petak
11.06.2021.

U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i izdavačem Jesenski & Turk u parku ispred Bookse održan je razgovor o znanstvenom doprinosu, primjeni i generacijskoj perspektivi zbornika Devedesete. Kratki rezovi.

U razgovoru su sudjelovali Iva Grubiša, asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Tomislav Ćališ, učitelj povijesti u O.Š. Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, Ozren Žunec, umirovljeni profesor i bivši predstojnik Katedre za vojnu sociologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te urednici zbornika – Orlanda Obad i Petar Bagarić, znanstveni suradnici na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Razgovor je moderirala Agata Juniku, docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Zbornik Devedesete. Kratki rezovi kroz deset studija i iz više društveno-humanističkih disciplina nudi analizu niza tema relevantnih za proučavanje te dekade. Od praćenja prijelaza u novi ekonomski i politički sustav, preko promjena u široko shvaćenom polju kulture, do prikaza odjeka devedesetih u kulturi sjećanja, ali i u nacionalnoj ekonomiji zbornik pruža tumačenja kaotičnog razdoblja u kojem je započet niz razvojnih putanja koje i danas obilježavaju hrvatsko društvo i svakodnevicu.

Razgovor se osvrnuo na recepciju i doprinos okupljenih radova u kontekstu znanstvene produkcije o devedesetima te na mogućnosti primjene zbornika u nastavi. Zasebna tema razgovora bila je i generacijska percepcija ove knjige koja je i sama, kako navodi jedna od recenzija, generacijski obojena. O zborniku je bilo riječi iz triju perspektiva – od punokrvnih aktera dekade, preko onih kojima su devedesete bile formativno životno razdoblje, do mladih koji su u tom desetljeću rođeni.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 186845999 3923416274438507 7021523380776588581 n 31.05.2021.

Pjesnikinja petkom: Poezija ne trpi prenemaganje

Na tribini 'Pjesnikinja petkom: Poezija ne trpi prenemaganje' u parku ispred Bookse gostovale su Olja Savičević Ivančević i Ivana Bodrožić. Kako je protekao razgovor - otkrijte u videu!

Video
Homepage booksa u parku 26.06.2018.

VIDEO: Ivana Bodrožić i Olja Savičević Ivančević

Nagrađivane književnice u programu 'Booksa u parku' govorile su o stranim izdanjima svojih knjiga i statusu žena u književnosti.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu