Page arrow

Pjesničke koordinate Mediterana: Arian Leka u razgovoru s Markom Pogačarem

Large large pjesni%c4%8dke koordinate mediterana arian leka u razgovoru s markom poga%c4%8darem
Četvrtak
18.01.2024.

Prethodnu godinu završili smo po mnogočemu posebnim događajem: razgovorom dvojice svestranih književnika, Ariana Leke i Marka Pogačara.

Sugovornike vežu brojne poveznice - obojica su pjesnici, prozaisti, putopisci, kritičari, prevoditelji, pisci za djecu, strastveni ljubitelji glazbe, organizatori književnih festivala. Njihove biografije prožete su mediteranskim toponimima, a djela gustom mrežom referenci i aluzija na imaginarne, unutarnje morske pejzaže. Ovaj književni susret otvorio je niz tema o osobnim poetikama, konturama književnih krajolika, subjektivnosti, zajedništvu, i prije svega o važnosti književnosti i književnih prijateljstava u vremenu stalne krize u kojem živimo. Detalji u snimci koja slijedi!

Arian Leka (1966. Durrës) autor je brojnih knjiga poezije, proze, eseja i književnih studija. Osnivač je programa Pisci u rezidenciji - POETEKA-Tirana između, festivala Poezija Poeteka, te urednik časopisa Poeteka. Član je Euroziena i Versopolisa, te Akademije pjesnika (London). Radi kao istraživač u Albanskoj akademiji albanoloških studija (Albanska akademija znanosti) i predavač na Umjetničkoj Akademiji u Tirani. Dobitnik je mnogih europskih  značajnih nagrada, a djela su mu zastupljena u brojnim antologijama. Njegove knjige poezije, proze i eseja prevedene su i objavljene na njemačkom, francuskom, engleskom, grčkom, rumunjskom, bugarskom i makedonskom jeziku.
2014. godine bio je selektor Booksine Revije malih književnosti: Albanija. U Antologiji Revije predstavio je izbor iz djela 12 albanskih autorica i autora u prijevodu Shkelzena Maliqija.  
Trenutno je gost rezidencijalnog programa Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Marko Pogačar (1984. Split) piše poeziju, prozu, esejistiku  književnu kritiku. Bo je urednik u Zarezu i Quorumu, a sada suuređuje portal Kritika-HDP. Autor je nekoliko predložaka za kratke eksperimentalne i animirane filmove. Bio je gost dvadesetak europskih rezidencijalnih programa, uključujući DAAD-ov Berliner Künstlerprogramm. Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i esejistiku. Knjige su mu prevedene na desetak,  a tekstovi na više od trideset jezika. Booksa je s Markom surađivala i surađuje na brojnim programima, suizdali smo njegovu Knjigu praznika te izdvajamo staru suradnju i njegovu kolumnu za naš portal Glazbeni dnevnik koja upravo ilustrira njegove široke umjetničke interese.

Program je bio organiziran u suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 02 19t105830.922 19.02.2024.

Gaza, Undated - Poetsko svjedočenje o opsadi

Inicijativa za slobodnu Palestinu organizirala je drugo okupljanje Gaza, Undated, kojim nastoje otvarati prostor poetskog susreta palestinske i izraelske poetske tradicije kao i bogate suvremene poezije.

Video
Homepage copy of untitled design  8 25.01.2024.

Poetomat: Karla Perica

Voli li Karla više konje ili ponije, voli li puhati balone od sapunice, je li joj draže proljeće ili ljeto i zašto piše baš poeziju – odgovore saznajte u snimci!

Video
Homepage large vizualni salon 4 ivana filip foto 24.10.2023.

Vizualni salon #4: Ivana Filip

Pogledajte snimku razgovora s multimedijskom umjetnicom Ivanom Filip na tribini koju moderira Bojan Krištofić.

Video
Homepage 1687513430298 28.08.2023.

Predstavljanje knjige: 'Pustolovine Chine Iron' Gabriele Cabezón Cámare

Domino je u lipnju u Booksi predstavio novo izdanje iz svoje biblioteke u sklopu programa 'Leqtira: Čitanje queera': trans-roman 'Pustolovine Chine Iron' nagrađivane argentinske spisateljice Gabriele Cabezón Cámare.

Video
Homepage performans 24.08.2023.

Okrugli stol: Performans kao znanstveni žanr

Koje su to filozofske i teorijske dimenzije performansa? Što uzimamo kao referentne točke njegova definiranja, te koliko u postojećim postavka ostaje prostora za područja izvan umjetnosti? 

Video
Homepage mb 16.08.2023.

Razgovor s Marijem Brkljačićem

U lipnju je u Booksi održana književna večer s Marijem Brkljačićem, autorom više pjesničkih i pripovjednih knjiga. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu