Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pjesničke koordinate Mediterana: Arian Leka u razgovoru s Markom Pogačarem

Large large pjesni%c4%8dke koordinate mediterana arian leka u razgovoru s markom poga%c4%8darem
Četvrtak
18.01.2024.

Prethodnu godinu završili smo po mnogočemu posebnim događajem: razgovorom dvojice svestranih književnika, Ariana Leke i Marka Pogačara.

Sugovornike vežu brojne poveznice - obojica su pjesnici, prozaisti, putopisci, kritičari, prevoditelji, pisci za djecu, strastveni ljubitelji glazbe, organizatori književnih festivala. Njihove biografije prožete su mediteranskim toponimima, a djela gustom mrežom referenci i aluzija na imaginarne, unutarnje morske pejzaže. Ovaj književni susret otvorio je niz tema o osobnim poetikama, konturama književnih krajolika, subjektivnosti, zajedništvu, i prije svega o važnosti književnosti i književnih prijateljstava u vremenu stalne krize u kojem živimo. Detalji u snimci koja slijedi!

Arian Leka (1966. Durrës) autor je brojnih knjiga poezije, proze, eseja i književnih studija. Osnivač je programa Pisci u rezidenciji - POETEKA-Tirana između, festivala Poezija Poeteka, te urednik časopisa Poeteka. Član je Euroziena i Versopolisa, te Akademije pjesnika (London). Radi kao istraživač u Albanskoj akademiji albanoloških studija (Albanska akademija znanosti) i predavač na Umjetničkoj Akademiji u Tirani. Dobitnik je mnogih europskih  značajnih nagrada, a djela su mu zastupljena u brojnim antologijama. Njegove knjige poezije, proze i eseja prevedene su i objavljene na njemačkom, francuskom, engleskom, grčkom, rumunjskom, bugarskom i makedonskom jeziku.
2014. godine bio je selektor Booksine Revije malih književnosti: Albanija. U Antologiji Revije predstavio je izbor iz djela 12 albanskih autorica i autora u prijevodu Shkelzena Maliqija.  
Trenutno je gost rezidencijalnog programa Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Marko Pogačar (1984. Split) piše poeziju, prozu, esejistiku  književnu kritiku. Bo je urednik u Zarezu i Quorumu, a sada suuređuje portal Kritika-HDP. Autor je nekoliko predložaka za kratke eksperimentalne i animirane filmove. Bio je gost dvadesetak europskih rezidencijalnih programa, uključujući DAAD-ov Berliner Künstlerprogramm. Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i esejistiku. Knjige su mu prevedene na desetak,  a tekstovi na više od trideset jezika. Booksa je s Markom surađivala i surađuje na brojnim programima, suizdali smo njegovu Knjigu praznika te izdvajamo staru suradnju i njegovu kolumnu za naš portal Glazbeni dnevnik koja upravo ilustrira njegove široke umjetničke interese.

Program je bio organiziran u suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 05 13t181419.466 13.05.2024.

Poetomat: Ognjen Aksentijević

Na osmom Poetomatu dobili ste odgovore na neka važna pjesnička pitanja: što je bilo prije – pjesnik ili pjesma, koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana, je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži, i brojna druga!

Video
Homepage untitled design   2024 05 06t124520.270 06.05.2024.

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Istraživački trio predstavio je tijek terenskog istraživanja i otkrio opće nalaze o čitateljskoj populaciji Hrvatske.

Video
Homepage untitled design   2024 04 29t121347.078 29.04.2024.

Eks/poniranje: Eva Simčić

S Evom Simčić razgovarali smo o romanu "Četiri lakta unutra" te brojnim povezanim i nepovezanim temama.

Video
Homepage untitled design   2024 04 08t160237.303 12.04.2024.

Književna perspektiva: Iskustvo ulaska na književnu scenu

Prva ovogodišnja tribina "Književa perspektiva" bila je posvećena mladim autoricama i autorima te njihovim inicijalnim iskustvima pri ulasku u književno polje. Pogledajte snimku!

Video
Homepage untitled design   2024 03 18t121004.171 18.03.2024.

Predstavljanje knjige 'Furam feminizam' Lamije Begagić i Marine Veličković

U Booksi je predstavljena knjiga 'Furam feminizam - priručnik za cure, a zašto ne, i za dečke'.

Video
Homepage untitled design   2024 03 13t122523.739 13.03.2024.

Poetomat: Jakob Filić

Šesta runda Poetomata donijela nam je pjesnika s merchem, Jakoba Filića, koji je Lari Mitraković odgovorio na neka jako važna pitanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu