Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Ponedjeljak
06.05.2024.

Tko u Hrvatskoj zapravo čita književnost u slobodno vrijeme? Kako neprofesionalne čitateljice i čitatelji čitaju? Koja djela su im ostavila najjači utisak? Koje dijelove teksta najčešće pamte? Koje emocije vežu uz knjige? I vole li više čitati u ležećem ili sjedećem položaju?

Tim i raznim drugim pitanjima bavilo se troje znanstvenika s projekta Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici. Da bi saznali nešto više o tzv. običnim čitateljima, oni su tijekom dvije godine proveli 1.005 polustrukturiranih intervjua s čitateljicama i čitateljima diljem Hrvatske, od Vinkovaca do Pule, od Gospića do Dubrovnika, i dakako u cijelom Zagrebu uključujući književni kombinat Booksu. 

Upravo u Booksi je istraživački trio predstavio tijek terenskog istraživanja i otkrio opće nalaze o čitateljskoj populaciji Hrvatske. Na predstavljanju su govorili voditelj projekta dr. sc. Lovro Škopljanac, poslijedoktorandica dr. sc. Velna Rončević i doktorand Luka Ostojić.

Istraživački projekt P(o)kus odvija se na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost. Ovo predstavljanje održava se u okviru obilježavanja 150. godišnjice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Možda će vas zanimati
Video
05.07.2024.

Eks/poniranje: Tijana Matijević

Na Booksi u parku voditeljica tribine 'Eks/poniranje' Dora Levačić razgovarala je s Tijanom Matijević o srpskoj književnici Biljani Jovanović.

Video
26.06.2024.

Razgovor s Magdalenom Blažević

Gošća Booksine tribine bila je Magdalena Blažević, prošlogodišnja dobitnica i ovogodišnja finalistkinja nagrade tportala za roman godine.

Video
20.06.2024.

Književna perspektiva: Umreženo znanje

Druga ovogodišnja tribina "Književna perspektiva" bila je posvećena online knjižnicama i bazama podataka te platformama za razmjenu podataka.

Video
17.06.2024.

Poetomat: Karla Kostadinovski

Na devetom Poetomatu Karla Kostadinovski odgovorila je na neka važna pitanja Lare Mitraković.

Video
13.05.2024.

Poetomat: Ognjen Aksentijević

Na osmom Poetomatu dobili ste odgovore na neka važna pjesnička pitanja: što je bilo prije – pjesnik ili pjesma, koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana, je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži, i brojna druga!

Video
29.04.2024.

Eks/poniranje: Eva Simčić

S Evom Simčić razgovarali smo o romanu "Četiri lakta unutra" te brojnim povezanim i nepovezanim temama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu