Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Eks/poniranje: Eva Simčić

Ponedjeljak
29.04.2024.

Eva Simčić (1990., Rijeka) prošle godine objavila je roman prvijenac Četiri lakta unutra (VBZ) i osvojila nagradu Sedmica & Kritična masa kratkom pričom Maksimalizam. Na književnu scenu ušla je sa stilom koji kombinira klasičnu naraciju s esejističkim anegdotama, ogromnim fusnotama s numeriranim mislima, enciklopedijskim natuknicama, pa i stihovima Danijela Dragojevića u funkciji naslova pojedinih poglavlja. Obraditi neki fenomen istovremeno etnografski, filozofski i književno, iziskuje umješnost povezivanja i balans u tome da nijedan od registara ne kanibalizira drugi, kaže autorica, a svoj roman sama naziva košnicom riječi.

S Evom Simčić smo razgovarali o tome kako je pokušala izbjeći kanibalizam među svim elementima i različitim pristupima koje koristi, i isplela pitku proznu košnicu prožetu humorom, vidljivim i kod njezinih književno-kulturnih uzora, među kojima navodi Thomasa BernhardaPhoebe Waller-Bridge, drag kulturu, Dolly PartonSeniduLanu del Rey, Katyu Zamolodchikovu i seriju It's Always Sunny in Philadelphia

Bavili smo se netipičnim pristupom temi mentalnih bolesti u Četiri lakta unutra; komentirali roman kao preferiranu formu nad kratkim pričama, autoričino iskustvo studija postjugoslavenske književnosti, kao i njezine planove da napiše slavensku slikovnicu i evanđelje za religiju u nastajanju. Detalji u nastavku.

Tribinu vodi i uređuje Dora Levačić

Možda će vas zanimati
Video
05.07.2024.

Eks/poniranje: Tijana Matijević

Na Booksi u parku voditeljica tribine 'Eks/poniranje' Dora Levačić razgovarala je s Tijanom Matijević o srpskoj književnici Biljani Jovanović.

Video
26.06.2024.

Razgovor s Magdalenom Blažević

Gošća Booksine tribine bila je Magdalena Blažević, prošlogodišnja dobitnica i ovogodišnja finalistkinja nagrade tportala za roman godine.

Video
20.06.2024.

Književna perspektiva: Umreženo znanje

Druga ovogodišnja tribina "Književna perspektiva" bila je posvećena online knjižnicama i bazama podataka te platformama za razmjenu podataka.

Video
17.06.2024.

Poetomat: Karla Kostadinovski

Na devetom Poetomatu Karla Kostadinovski odgovorila je na neka važna pitanja Lare Mitraković.

Video
13.05.2024.

Poetomat: Ognjen Aksentijević

Na osmom Poetomatu dobili ste odgovore na neka važna pjesnička pitanja: što je bilo prije – pjesnik ili pjesma, koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana, je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži, i brojna druga!

Video
06.05.2024.

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Istraživački trio predstavio je tijek terenskog istraživanja i otkrio opće nalaze o čitateljskoj populaciji Hrvatske.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu