Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

DramaQueen_dijaloške kazališne večeri: transgeneracijske sablasti

Četvrtak
18.04.2024.

Drugi susret kazališne tribine DramaQueen bio je posvećen transgeneracijskim sablastima, odnosno traumama. Slijedeći ideje „sablastologije“ Jacquesa Derrida koje se odnose na permanentno vraćanje elemenata društvene i kulturne povijesti u „obliku“ duha ili sablasti, transgeneracijske sablasti se, prema tome, definiraju kao djelovanje psihičkog tereta koje se s jedne generacije prenosi na drugu zatajivanjem i tako postoje nesvjesnom traumom iduće generacije. Pritom je, u razgovoru o sablastima, nezaobilazan i pojam kolektivnog nesvjesnog C. G. Junga koje on definira kao događaje koje dijelimo s ostatkom ljudskog roda, svojevrsni tip arhetipa koji stoji na čovjekovom putu između individualnosti i općenitosti.

Slijedeći književnu povijest, od antičkih prokletstava i tragične krivnje uzrokovane pra-zločinom Eshila i Sofokla, preko modernističkih obračuna djece „histerika“ s licemjernim roditeljima kod Henrika Ibsena i Miroslava Krleže, do suvremenih poetskih drama Monike Herceg, voditeljici Nori Čulić Matošić u (ponovnom) raspetljavanju novih, ovoga puta egzistencijalnih čvorova pridružila se mlada dramaturginja Karla Leko, koja se i sama bavila temom transgeneracijskih sablasti u suradnji s redateljicom Kristinom Grubišom u autorskom projektu Beštije koji je trenutno na repertoaru &TD-a. 

Karla Leko rođena je 1997. godine u Splitu. Uz gimnazijsko obrazovanje završila je i srednju glazbenu školu kao glazbenica oboistica. 2023. godine magistrirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Do sada je radila na brojnim kazališnim projektima kao dramaturginja ili asistentica dramaturgije u mnogim hrvatskim kazalištima kao što su Zagrebačko kazalištu mladih, HNK Split, HNK Zagreb, HNK Zadar, Teatar &TD, Kazalište PlayDrama. Od dosadašnjih autorskih projekata ističu se Sunčani je kraj, Beštije u režiji Kristine Grubiše i produkciji Teatra &TD te predstava Maske Dražena Šivaka u koprodukciji UO Grupa i Dubrovačkih ljetnih igara. Uz rad u polju dramaturgije izvedbe, piše dramske tekstove i filmske scenarije. Autorica je teksta predstave za djecu Sagradit ćemo kuću ponovno u režiji Vinka Radovčića koja je na repertoaru Kazališta lutaka Zadar. Članica je strukovne udruge SPID.

 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Video
27.02.2024.

DramaQueen_dijaloške kazališne večeri: metateatar

Održali smo premijeru Booksine tribine DramaQueen_dijaloške kazališne večeri! Tema prvog izdanja bio je, ni više ni manje nego – metateatar.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu