Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Veliki osvrt na književnu 2023. godinu

Četvrtak
21.12.2023.

U posljednjem Booksinom podcastu u 2023. godini donosimo književni osvrt na godinu koja završava!

Ovoga puta u razgovoru su sudjelovali Maja Abadžija, Dunja Ilić, Lamija Milišić, Dalibor Plečić, Dara Šljukić i Anja Tomljenović, uz moderaciju Ivane Dražić.

Prisjetili smo se događaja, osoba, fenomena, književnih nagrada i knjiga, ali "skandala" koji su je obilježili. Razgovarali smo o piscima i spisateljicama koje su nas napustile: Dubravki Ugrešić, Davidu Albahariju, Dževadu Karahasanu, Marku Vešoviću, Louise Glück, Charlesu Simicu, Milanu Kunderi, Cormacu McCarthyju... Dotaknuli smo se književnih trendova poput autofikcije, distopije i žanrovske književnosti općenito te preporučili mlade autorice i autore, a rekli smo ponešto i o AI-ju i ChatGPT-ju čiji dani tek dolaze. 

Razgovarajući o književnim nagradama, istaknuli smo regionalni književni izbor Štefica Cvek, ali i primjerice nagradu International Booker koja je otišla Georgiju Gospodinovu za Vremensko utočište, te nagradu Booker, koja je pripala Paulu Lynchu za Prophet Song, zanimljivo djelo spekulativne fikcije i ugodno iznenađenje nagrade. Podsjetili smo se i da je Nagrada Europske unije za književnost pripala Martini Vidaić za roman Stjenice, a nagrada Nelly Sachs Saši Stanišiću.

Tema razgovora bila je uloga književnosti u vrijeme rata, konkretno rata u Ukrajini i Palestini, cenzura, otkazivanje i odgovornost.

Dotaknuli smo se i polemike oko festivala vRIsak i feminističke kritike, a rekli smo ponešto i o "skandalu" zvanom Ana Miloš.

Razgovor smo, optimistično, zaključili književnim preporukama. Detalji u razgovoru!

Booksa · Veliki osvrt na književnu 2023. godinu

Glazba: 3 am West End, statusq, izvorlicenca.

Možda će vas zanimati
Podcast
22.07.2024.

Booksin podcast: Biblioteka 'Tendencija'

O BLOK-ovoj biblioteci 'Tendencija' Matija Prica razgovarao je s Vesnom Vuković i Ivanom Hanaček, urednicama biblioteke.

Piše: Matija Prica

Podcast
08.07.2024.

Pobunjeno o sudanskoj književnosti

Tema drugog Pobunjenog podcasta je sudanska književnost, s fokusom na knjige "The Drowning" Hammoura Ziade te "Ghost Season" Fatin Abbas.

Podcast
01.07.2024.

Booksin podcast: 'Poprečne linije brige'

U novoj epizodi Booksina podcasta Matija Prica razgovarao je s Bojanom Kunst i selmom banich.

Piše: Matija Prica

Podcast
17.12.2023.

Pobunjeno o palestinskoj književnosti

U novoj seriji podcasta razgovarat ćemo o ratu i nasilju te njihovoj reprezentaciji i narativizaciji u književnosti. Prvi podcast posvećen je palestinskoj književnosti.

Podcast
15.12.2023.

Booksin podcast: Jezik kao poprište borbe i pisanje kao čežnja

U novoj epizodi Booksina podcasta razgovarali smo o pjesničkim knjigama "Reci vatra" Selme Asotić i "A htela sam" Maje Solar, koje su se našle u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru "Štefica Cvek".

Podcast
27.11.2023.

Booksin podcast: Generacijski momenti i ženska povijest

Razgovarali smo o romanima 'Mirovanje' Dunje Matić i 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević, koji su se našli u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru Štefica Cvek.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu