Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
Piše: Matija Prica

Booksin podcast: 'Poprečne linije brige'

Fotografija selme banich: Nikola Predović.

Ponedjeljak
01.07.2024.

U novoj epizodi Booksina podcasta Matija Prica razgovarao je s filozofkinjom, dramaturginjom i teoretičarkom Bojanom Kunst te s umjetnicom i aktivisticom selmom banich.

Povod razgovoru je Bojanina knjiga Život umjetnosti - Poprečne linije brige (Maska, Mama, Booksa, 2023.), u kojoj  autorica daje pregled paradigme suvremene umjetnosti te nastoji pokazati njezine zablude, kao i potencijalne pravce djelovanja. Iz opisa knjige: "Knjiga opisuje brojna protuslovlja života umjetnosti, napose umjetnosti koja se bavi stanjem svijeta, ekološkom krizom i suvremenim prekarnim životima i koja svjedoči o patnji drugih. (...) Nova knjiga Bojane Kunst analizira ta protuslovlja kroz perspektivu feminističke i dekolonijalne misli, te na primjerima odabranih umjetničkih djela i akcija pokazuje i zamišlja kako umjetnost može živjeti drugačije od umjetnosti koju poznajemo."

U razgovoru je bilo riječi o važnosti i ulozi umjetnosti danas te o konceptu brige u suvremenoj teoriji i umjetničkoj praksi.

 

Glazba: 3 am West End, statusq, izvorlicenca.

Možda će vas zanimati
Podcast
22.07.2024.

Booksin podcast: Biblioteka 'Tendencija'

O BLOK-ovoj biblioteci 'Tendencija' Matija Prica razgovarao je s Vesnom Vuković i Ivanom Hanaček, urednicama biblioteke.

Piše: Matija Prica

Podcast
08.07.2024.

Pobunjeno o sudanskoj književnosti

Tema drugog Pobunjenog podcasta je sudanska književnost, s fokusom na knjige "The Drowning" Hammoura Ziade te "Ghost Season" Fatin Abbas.

Podcast
21.12.2023.

Veliki osvrt na književnu 2023. godinu

U posljednjem Booksinom podcastu u 2023. godini donosimo književni osvrt na godinu koja završava! Prisjetili smo se događaja, osoba, fenomena, književnih nagrada i knjiga, ali skandala koji su je obilježili.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
17.12.2023.

Pobunjeno o palestinskoj književnosti

U novoj seriji podcasta razgovarat ćemo o ratu i nasilju te njihovoj reprezentaciji i narativizaciji u književnosti. Prvi podcast posvećen je palestinskoj književnosti.

Podcast
15.12.2023.

Booksin podcast: Jezik kao poprište borbe i pisanje kao čežnja

U novoj epizodi Booksina podcasta razgovarali smo o pjesničkim knjigama "Reci vatra" Selme Asotić i "A htela sam" Maje Solar, koje su se našle u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru "Štefica Cvek".

Podcast
27.11.2023.

Booksin podcast: Generacijski momenti i ženska povijest

Razgovarali smo o romanima 'Mirovanje' Dunje Matić i 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević, koji su se našli u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru Štefica Cvek.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu