Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Škola kreativnog čitanja proze

Large valent 2 Milko Valent čita 'Umjetne suze' (Foto: Siniša Kanižaj)
Ponedjeljak
07.04.2008.

Na portalu Bookse od 8. travnja 2008. počela je Škola kreativnog čitanja proze. Tekstovi namijenjeni Školi stižu u nastavcima dvaput mjesečno iz moje radionice pisanja Užitak u čitanju, a svaki nastavak oblikuje tijelo/tekst Paučine, romaneskne proze u nastajanju (work-in-progress).

U čemu je bit kreativnog čitanja proze? Bit i istodobno uvjet kreativnog čitanja sastoji se u polaganom i pažljivom čitanju teksta; ta bit odnosi se, naravno, i na spore i na brze tekstove. U skladu s time Škola ima samo jedan predmet: vježbe izbjegavanja 'dijagonalnog' čitanja, čitanja 'napreskokce' i svih ostalih uobičajenih površnih tehnika čitanja. (Popularni privlačni izrazi, recimo 'mentalne mape', 'brzo čitanje', 'photoreading', 'magic reading', i njihovi brzi promicatelji Tony Buzan i Paul Scheele te ostali zagovornici brzog čitanja, u Školi kreativnog čitanja proze potpuno su beskorisni, jer je bit i ujedno jedini nalog ove Škole normalno, dakle relativno polagano čitanje.)

Za one koji vole slušati glazbu za vrijeme čitanja u ovoj Školi zanimljivo iskustvo može biti slušanje bubnjeva Kodo grupe i glazbe My Bloody Valentine, osobito albuma Loveless, kao i slušanje klasične ili eksperimentalne glazbe. Čitanje Paučine, odnosno mojih proznih sastavaka u nastavcima, može nadahnuto pratiti i glazba SpiritualizedSuper Furry AnimalsPrimal ScreamThe Sea & CakeWilcoThe Flaming Lips te brojni i drukčiji glazbeni poticaji u skladu s ukusom polaznika Škole.

Ipak, drugi značajni element kreativnog čitanja proze jest provjerena činjenica da je sve tekstove u Školi kreativnog čitanja proze najbolje čitati u tišini i u uvjetima kada je interakcija s vanjskim svijetom prekinuta. Nakon čitanja svakog nastavka Paučine savjetujem desetominutnu kontemplaciju pročitanog, a ako to iz bilo kojeg razloga nije moguće onda gledanje filmova po izboru, svakako i onih najboljih Petera Greenawaya. Podrazumijeva se da nije lako svladati školu kreativnog čitanja, bilo proze bilo poezije bilo eseja bilo drame. Dobra je vijest da se napori nakon dvije do tri godine učenja obilno nagrađuju novim, bogatijim i raznovrsnijim uranjanjem u ovaj često zbunjujući svijet koji sve nas i iznutra i izvana okružuje kao svoj neodvojivi dio. Problem kroničnog nedostatka vremena za polagano čitanje i kontemplaciju pročitanoga u 'stvarnoj stvarnosti' prepunoj brzih i uglavnom neostvarenih žudnji doista nije problem Škole kreativnog čitanja proze. Na kraju ove uvodne bilješke slijedi preporuka: pokušajte u komentarima sažeto oblikovati mišljenje o svakom nastavku ili o nekoliko njih zajedno. Želim vam svima puno uspjeha u Školi kreativnog čitanja proze.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu