Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nikola Leskovar

Subota
09.05.2009.

Maja

Maja je slavila obranu diplomskog rada. Uz diplomu je dobila crvenu ružu. U podstanarskom stanu, u dnevnom boravku, okupilo se desetak prijatelja. Svatko je donio nešto za piće. Netko je kupio sokove, netko pivo, vino. Jedino je Marin kupio votku, trojku, s krilatim konjem na etiketi.

Prigušene riffove Nirvane uskoro je zamijenilo čekićanje house glazbe. Kako su se alkoholne zalihe praznile, mladići su skidali odjeću, pokazivali goli torzo. Djevojke su se razodijevale do grudnjaka, muški su se privijali uz njih. Sobom se širio opori miris marihuane. Minijaturna disko – kugla odbijala je zrake svjetlosti na oznojena, rasplesana tijela.
Slavlje je trajalo do sitnih sati. Kad se društvo razišlo Maja je praznu bocu od votke napunila vodom i u nju stavila crvenu ružu.

Six

Six je najopakiji bubnjar u gradu. Svira u bendu Valhalla. Od podlaktice do ramena dao je tetovirati zmaja s razjapljenim čeljustima koja se proteže na prsni koš. Na prsima je vatra koja zmaj riga.
Nosi pojas s mecima i sa strane zataknut vikinški rog. Na desnoj podlaktici tetovirano ime omiljenog benda – Amon Amarth
Vraća se s probe. Ide na bus. U džepu vibrira mobitel. Zvuk zvona – pjesma ♫♫ Guardians of Asgaard ♫♫.
- Hej, mala!
- Bok
- Reci
- Ne mogu s tobom van u subotu jer izlazim s Thorom iz One Thousand Deaths.
- S njim?
- Je bed?
- Nije
- Ok, bok /m/
Six se spušta do stanice. Čeka sedmicu. Autobus dolazi. Ulaze bakica i dva studenta. Vrata se zatvaraju. Six sjedi na klupi pored velikog postera Luke Nižetića. 
Iz zvučnika na busnoj dopire pjesma: Ako uzmeš ljubav vrati… Six je briznuo u plač.

Eric
   
Prijateljica je heavy metalca Erica pozvala na književnu večer u gradsku vijećnicu. Raspustio je kosu koja je mirisala na šampon od koprive. Mladi pjesnici i pisci čitali su radove. Prije dolaska pred publiku svaki je stvaralac bio svečano najavljen, a zatim pročitao po jednu pjesmu ili kratku priču te dobio cvijet, knjižicu i diplomu. U jednom trenutku  najavili su četrnaestogodišnjeg Luku i objavili da piše svoj drugi roman. 

Nakon što su mladi umjetnici završili s čitanjem zamijenili su ih stariji i poznatiji književnici. Oni su najprije duhovito pozdravili isto toliko poznate i značajne književnike u publici riječima: 'Pozdravljamo sve isto toliko poznate i značajne književnike u publici kao što smo mi.' Fotograf je obilazio prostoriju i iz raznih kuteva fotografirao sudionike. Voditeljica se igrala kosom prebacujući plave pramenove preko očiju, a potom ih vraćala iza uha. Književnici bi tokom čitanja podizali pogled osmjehujući se fotoreporteru.

Idući dan je u dnevnim novinama, u rubrici za kulturu, izašao članak pod imenom Mlade književne nade, a iznad njega je bila slika Erica kako pokazuje srednji prst.

Karlo
   
Putnici kojima se u sitnim satima autobus nakratko zadrži u Rijeci, obično otiđu u birc Putnik. Karlo je jedva dočekao da zapali cigaretu. Sjedne za stol pored zida i naruči čaj. Na zidu je veliki plazma televizor i raspelo s Isusom. Vrte se reklame o spravama za vježbanje. Oko plazme četiri manja TV – a. Na svakom upaljen teletekst. Rezultati hokeja, tenisa, košarke i bejzbola.

Za šankom skupina veseljaka. Pjevaj mi, pjevaj, sokole - grle se i kucaju bocama Ožujskog. Trojica odlaze. Preostala dvojica naručuju lozu. Mladić na TV – u diže bučice. Istim pokretima ovi dižu čašice.
 
Jedan izgleda kao lik iz crtića A je to. Čak mu je i kapica na ćelavoj glavi naherena, a drugi je kao Buldog iz Tom & Jerrya. Ima spuštenu donju čeljust i debeli vrat. Neću izdat ja Boga nikada – nova je pjesma. Neću gasit sunce koje s neba sja – pridružuje im se prosjak koji je do maloprije sjedio vani i zove rundu. 
Buldog se zgrči i od sreće počne udarati nogom o pod. A je to okrene čašicu i krene napolje. Laku noć, laku noć, laku noć. Buldog počne šakom udarati po drvenoj pregradi. Isus je spuznuo s raspela i pao ravno u smeće. Laku noć, laku noć, laku noć

Izgleda da je ovoj dvojici i Bog rekao: Laku noć.

Karmen

Karmen ide na posao biciklom. Prolazi kroz park. Na šljunčanoj stazi, pored koša za smeće, razbijena je boca. Na etiketi je crni konj. Nekoliko klupa dalje, silazi s bicikla. Palcem i kažiprstom pritišće gumu. Potpuno je ispuhana. Gura vozilo do biciklističkog dućana.

Mladi prodavač plave kose unutra je sam. Nosi majicu Morbid Angel. Prsti su mu crni od popravljanja kotača i krpanja guma. Pregledava bicikl i pronalazi staklenu krhotinu u zračnici. Govori Karmen neka dođe za dva sata.

Nakon dva sata Karmen na vratima nalazi isprintanu poruku: Zatvoreno. Tiho opsuje. Vračajući se kući pješice, u parku ugleda plavog prodavača kako se drpa s ispirsanom punkericom. Sjedili su na klupi pored koje joj se probušila guma.

Aksi

Aksi ima male sise. Zato nosi majicu na kojoj sprijeda piše Who needs big boobs when you have..., a otraga an ass like this. U prepunom autobusu drži se za rukohvat i razgovara s prijateljicom.

Zagušljivo je i smrdi na ribe s tržnice. Aksi misli da bi se mogla onesvijestiti. Cijeli dan nije jela, a popušila je pola kutije cigareta. Moli srednjoškolca da otvori krovno okno.
Vozač naglo zakoči, kolegica zatetura, stavi joj ruke na grudi da ne izgubi ravnotežu.

Eda
   
Eda radi kao konobarica u studentskom klubu Palach. Dreadlocksi joj padaju preko guzice. Iznad desne sise dala je istetovirati leptira. Svakoga žica žvakaće. Radi u posljednjoj od tri prostorije sa šankom. Tamo je najmanja gužva jer nema aparata za kavu. 

Studenti dolaze u Palach samo radi nje. Tako i njezin dečko David, Varaždinec. Spržio joj je cd–ove Depeche Modea i Coldplaya. Naručuje kavu s mlijekom. Eda mu poljupcem prebacuje žvaku u usta. Odlazi u središnju prostoriju. Donosi espresso + štamprlin mlijeka da si sam pripremi. Ne zna da je Varaždincima kava s mlijekom = macchiato.

Sanjin

Sanjin živi u Novom Zagrebu. Najbolji prijatelji, Praćka i Buzdovan, zovu ga Malj. Otkada ga je cura ostavila zbog metalca, dotepenca, svaki tjedan brije kosu. Taj ritual traje već dvije godine. 

Najviše voli mlatiti Cigane, repere i metalce. Oko devet navečer kad idu iz studentske kantine. Još uvijek samo šakama. Razmišljao je o bokseru, ali boji se upotrijebiti ga. Bokser čuva za trenutak kad ga netko stvarno raspizdi. 

Na facebooku je dobio poziv za događaj. Prijavilo se dvadeset osoba. Viva La Pola! Petak, osmi osmog, dvijetisućedevete: Ubijanje punkoida. Dolaziš li na ovaj događaj? DA/ MOŽDA/NE

Prijatelj iz srednje škole je punker. Što ako on bude tamo? Ne želi ići, ali kliknuo je Možda jer bi ga inače Buzdo zezao da je pička.

Luka
   
Luka je bio basist u bendu Shangri La. Slušao je Doorse, Misfitse i Nirvanu. Volio je izlaziti na koncerte. S osamnaest godina zatražio je karticu kojom pristaje biti donator organa u slučaju smrti.

Nosio je dugačku, crnu kosu. Uvijek je pušio cigarete mekoga pakovanja; York, Filter 160, Benston. U razredu je bio poznat po pisanju izvrsnih zadaćnica. Želio je postati novinar i pisati glazbene kritike.

Prije godinu dana su ga Praćka, Buzdovan i Malj nasmrt pretukli jer im nije želio dati mobitel i tri kune.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu