Prema novim epidemiološkim mjerama klub Booksa poslužuje kavu za van svaki dan (osim ponedjeljka) od 11 do 17h. / You can order coffee to go every day (except Monday) from 11am to 5pm.
Close
Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Revija malih književnosti: Polarni krug

Large francesco ungaro djurbi7g9a4 unsplash Francesco Ungaro; Unsplash.
Utorak
08.12.2020.

Kad smo odlučili ovogodišnju Reviju malih književnosti posvetiti suvremenim autoricama i autorima Polarnog kruga, svijet je bio puno drugačiji. Htjeli smo predstaviti književnice i književnike koji pripadaju starosjedilačkim narodima krajnjeg sjevera što su kroz svoju povijest prošli različite oblike opresije: od kolonizacije, nasilne asimilacije, političke, jezične i kulturne marginalizacije do oduzimanja zemlje, krojenja granica i iskorištavanja prirodnih bogatstava. Geografski prostor Arktika, kao i šireg Polarnog kruga pod povećalom je zbog sve ozbiljnijih posljedica globalnih klimatskih promjena koje u paketu s globalnim korporativnim interesima sve brže otapaju ledenjake i cijelom svijetu prijete katastrofom. Dakle, namjera je bila čuti što o svijetu danas misle i pišu oni koji baštine taj dio planete i čiji su identitet i kultura tradicionalno obilježeni upravo zapadnom pohlepom koja je cijeli svijet dovela u nezavidan položaj.

Revija malih književnosti realizira se u svijetu u kojem se sve izvrnulo zbog globalne pandemije koronavirusa uzrokovanog između ostalog i tom pohlepom, a koja nas je na neki paradoksalan način približila iskustvu svih onih što su bili nasilno razdvojeni i u strahu za svoj način života. Ova jedinstvena pozicija iz koje pišu pozvani autori i autorice čudnim spletom okolnosti bliža nam je danas nego ikad ranije.

Iako su tekstovi tematski vezani uz autohtoni kulturno-povijesni kontekst predstavljenih autora, oni nisu niti reprezentativni niti folklorni. Njihova književnost nije egzotična, ona je punokrvna. Ovi međunarodno prepoznati autori i autorice ovjenčani nekim od najznačajnijih književnih nagrada grade jedinstvene književne svjetove izuzetnog senzibiliteta čiji jezik istražuje granice suvremenosti koristeći različite književne postupke. Tako se Richard Van Camp poigrava pop kulturom, Linnea Axelsson naslanja na starogrčke epove, Sigbjørn Skåden istražuje znanstvenu fantastiku, a Inger-Mari Aikio erotsku poeziju.

Saamska pjesnikinja Linnea Axelsson u epu Zemlja kroz priče dviju obitelji u 20. stoljeću otkriva povijest jednog naroda, dok Elin Anna Labba o istom razdoblju progovara kroz riječi svjedoka u svojoj publicističkoj knjizi Gospoda su nas poslala ovamo iz koje donosimo ulomke. S druge strane oceana dolazi Richard Van Camp, ponosni pripadnik plemena Tłı̨chǫ s bogatom književnom karijerom čija bi priča Super Indijanci mogla biti smještena u bilo kojem hrvatskom gradu u kojem sprega korupcije, nepotizma i nacionalnog identiteta dovodi do komičnog obrata. O tijelu, erotici, društvenim normama i suvremenoj ženi kroz poeziju progovara saamska pjesnikinja Inger-Mari Aikio, dok saamski autor Sigbjørn Skåden humoristično i autoironično prokazuje stereotipe o „nazadnima“ u pjesničkim zapisima Bilješke iz srca saamske zabiti. Isti autor se u svojim romanima bavi prošlošću i sadašnjošću saamske obitelji u romanu Bdij nad onima što spavaju te budućnošću zemlje u futurističkom romanu Ptice.

I konačno, dok čitamo poeziju Synnøve Persen, pjesnikinje i umjetnice koja je cijeli život posvetila borbi za saamski jezik i kulturu, vraćamo se prirodi koja predstavlja ključno mjesto njezinog književnog iskustva. Ako postoji citat koji bi sažeo ovu antologiju, onda je to ulomak iz njezine pjesme koji kaže: „snijeg se topi … / strpljivo čekam / što će donijeti ova vremena“.

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage polarnikrugkorice mali 17.12.2020.

Polarni krug

Besplatno preuzmite antologiju 'Polarni krug', objavljenu u sklopu Revije malih knjiiževnosti 2020.

Iz Revije malih književnosti
Homepage lukas robertson 9kdusi7djv4 unsplash 16.12.2020.

Synnøve Persen (izbor pjesama)

Donosimo izbor pjesama saamske pjesnikinje i umjetnice Synnøve Persen, zastupljene u Antologiji Polarnog kruga.

Piše: Booksa

Intervju
Homepage synn%c3%b8ve persen 16.12.2020.

'Umjetnik, pjesnik, slobodan je glas svake kulture.'

Razgovarali smo sa Synnøve Persen, saamskom pjesnikinjom i umjetnicom čije smo pjesme objavili u Antologiji Polarnog kruga.

Piše: Miljenka Buljević

Iz Revije malih književnosti
Homepage cullan smith 1uai5 pqg e unsplash 15.12.2020.

Inger-Mari Aikio (izbor pjesama)

Donosimo izbor pjesama saamske pjesnikinje Inger-Mari Aikio zastupljene u Antologiji Polarnog kruga.

Piše: Booksa

Intervju
Homepage 120773444 10160226861298332 7016585714254802394 o 15.12.2020.

'Saami žene su oduvijek bile snažan i vidljiv dio društva.'

Razgovarali smo s Inger-Mari Aikio, saamskom pjesnikinjom čije smo pjesme objavili u Antologiji Polarnog kruga.

Piše: Miljenka Buljević

Video
Homepage dizajn bez naslova  3 14.12.2020.

Revija malih književnosti - razgovor sa Sigbjørnom Skådenom

Pogledajte snimku razgovora s norveško-saamskim piscem Sigbjørnom Skådenom!

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu