Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Homo Climaticum 2018.

Large hc2018
Nedjelja
18.03.2018.
Homo Climaticum 2018. je druga antologija klimatske fikcije nastala u suradnji Zelene akcije Bookse
Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu - izolacijom ili solidarnošću? Odgovore smo potražili putem natječaja za najbolju cli-fi poeziju i prozu.

Odabrani radovi, riječima predgovornika Mladena Domazeta, "ukazuju nam na važnost drveća koje već sad stabilizira promjene nebeskih prilika, nestalnost morske obale koju uzimamo zdravo za gotovo i na iskustvo prirode posredovano prodajnom logikom i kupovnom moći. Nakon tih veduta iz neželjene budućnosti, možda ćemo se zagledati kroz prozor, razlučiti dim toplane od večernje riječne magle i potražiti prijateljicu koja zna tko se bolje razumije u proizvoljne izbore koje kao zajednica, društvo, država i čovječanstvo baš sad činimo na putu prema budućnosti oblikovanoj klimatskim promjenama."
Antologiju čine 24 prozna i poetska rada podijeljenih u pet cjelina, okupljenih oko pet najboljih radova (koje su napisali Filip Granatir, Vanja Mitrović, Nataša OzmecSandra Vlašić Nada Vukašinović) i prigodnih ilustracija Stipe Kalajžića.

Ova antologija nastavak je prethodno objavljene, sada besplatno dostupne antologije Homo Climaticum. Obje knjige mogu se nabaviti u Zelenoj akciji u Frankopanskoj ulici u Zagrebu.

Možda će vas zanimati
Homo Climaticum
Homepage homo climaticum 2018. vizual 13.03.2018.

Kako kultura prenosi klimatske promjene?

Za razliku od znanstvenih predviđanja, književni radovi mogu zamisliti kako će ljudi budućnosti ljubiti, što će jesti i kako plesati.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu