Page arrow

Beton :: Ljubomir Tadić

Large 153
Ponedjeljak
20.10.2008.

TADIĆ, dr Ljubomir (Smriječno, Crna Gora, 14. 05. 1925), akademik, nacionalni radnik, političar, otac aktuelnog predsednika Srbije i prijatelj bivšeg predsednika SRJ. Učesnik je NOR-a. Kraj rata je dočekao u činu kapetana, odlikovan Medaljom za hrabrost. Studirao je prava u Beogradu a doktorirao (filozofija prava) na Univerzitetu u Ljubljani. Jedan je od pisaca Ustava SFRJ (1963) i programa SKJ. Kao univerzitetski profesor najpre je radio u Sarajevu, a potom u Beogradu od 1963. Kao praksisovac, udaljen je s Univerziteta 1975. Nastavio je da uređuje Praxis international, dok je sa Dobricom Ćosićem pokušao da pokrene časopis Javnost. Dopisni član SANU postao je 1985, a redovni deset godina kasnije. Za pristupnu besedu odabrao je svoju najomiljeiju temu 'O pozivu intelektualca'.

Akademik Tadić je blagonaklono gledao na Miloševićevu politiku, okrivljujući za sve spoljni politički faktor, pre svega Ameriku i Nemačku, kao i 'pretenciozne poluinteligente iz redova beogradskog mondijalizma'. Bio je ogorčen na formiranje i rad Beogradskog kruga, nezavisnog udruženja intelektualaca, s kojim se javno obračunavao tih godina. Zapretio je jednom prilikom da će kao odgovor tom tipu intelektualaca, reformista i ujdijevaca stvoriti udruženje zavisnih intelektualaca, kome je Tadić, zapravo, odavno već pripadao. Žestoko je kritikovao političke istupe Ivana Ðurića u Francuskoj, kao i delatnost Radomira Konstantinovića ("koga su tzv. nezavisni intelektualci izvukli ispod pepela").

Jedan je od osnivača Demokratske stranke 1990. čiji je član ostao do danas. Iako mu se nije dopao način na koji je Zoran Ðinđić došao na čelo stranke, ostao je u DS-u, jer mu se činilo da kod njegovog starog prijatelja Dragoljuba Mićunovića "nacionalni momenat ne igra nikakvu ulogu i da se približava anacionalnoj politici Građanskog saveza". Bio je potpisnik Deklaracije za obustavu postupka protiv Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom. Kao i većina njegovih prijatelja i bliskih saradnika, Haški tribunal smatra 'gnusobom koja je namenjena Srbima'.

Kada je njegov sin Boris postao predsednik Srbije, glavna bojazan akademika Tadića bila je vezana upravo za Tribunal u Hagu i rad novog predsednika Srbije. Nakon petog oktobra, na adresu akademika Tadića počele su da pristižu javne kritike i optužbe za nacionalizam, pre svega od Zagorke Golubović. Sredinom devedesetih, Laslo Sekelj je u svojoj knjizi Vreme beščašća, optužio akademika Tadića da je Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva, koje je vodio zajedno sa Klarom Mandić, bilo zapravo 'ekstremističko srpsko nacionalno udruženje'. Akademik Tadić je potom tužio Sekelja, zbog čega je ovaj šest godina kasnije proglašen krivim.

Politički je interesantna ekskurzija akademika Tadića sa Klarom Mandić, koja je bila u bliskom kontaktu sa Miloševićevim režimom i njegovim satelitima. U njenom salonu su bili svi od Miloševića i Dobrice Ćosića (ona ih je upoznala) do Arkana i Kapetana Dragana, koji je bio njen mezimac. Klara Mandić je inicirala osnivanje Fonda Kapetan Dragan. Bila je i savetnica Dafine Milanović, članica Demokratske stranke a potom Srpske demokratske stranke. Ubijena je 9. maja 2001. u svom stanu na Bežanijskoj kosi.

Akademik Tadić je nastavio da se bavi politikom, a glavni neprijatelj postao mu je crnogorski secesionistički blok, zbog čega je sa Matijom Bećkovićem, Veselinom Ðuretićem i Slavenkom Terzićem osnovao gubitnički Pokret za zajedničku evropsku državu SCG. Autor je brojnih knjiga: Filozofija prava (1983), Da li je nacionalizam naša sudbina? (1986), Nauka o politici (1988) i dr. Sa Mihailom Markovićem je nedavno objavio knjigu Srpski duhovni prostor, koja je očigledno nastala kao izraz akademikovih nemira zbog gubitka 'srpskih zemalja'.

Redakcija Betona
Ilustracije: Nikola Korać


Beton - Prećutani a krišom čitani, oni koji dižu buru u čaši vode srpske kulture, po prvi put sa odabranim tekstovima i na sajtu Bookse!
 
Rubrike:
Mixer - za detektovanje nacionalizma po kubnom centimetru književnog teksta!
Cement - dodaje vodu negativne kritike i polemičkog osporavanja u mešalicu tekuće umetničke produkcije!
Bulevar zvezda - kucamo na vrata zaboravljenih intelektualnih asova iz Miloševićevog doba. Gde su i čime nas vesele danas, mali je deo šarene Beton-menažerije. Povratak Srba pod plastom građevinskih metafora: kako soliti pamet i zapržiti čorbu u sto lekcija.

Možda će vas zanimati
Beton :: kulturno propagandni komplet
Homepage 318 23.03.2010.

Beton :: književnost i autentična provokacija

Beton donosi mini-esej Andrije Matića o odnosu književnosti i provokacije, točnije o vrstama provokacije u književnosti.
Beton :: kulturno propagandni komplet
Homepage 286 13.10.2009.

Beton :: Nova nepismenost

O jednom ljetovanju i jednoj vaterpolo utakmici, 'našima' i 'njihovima', o sjećanju i zabranjenom sjećanju...

Beton :: kulturno propagandni komplet
Homepage 227 17.03.2009.

Beton :: Crni dani srpskog nacionalizma

'Srpska kultura, ništa manje nego srpska politika, dovela je Srbiju na ivicu etičke provalije', tvrdi Branislav Jakovljević.
Beton :: kulturno propagandni komplet
Homepage 221 02.03.2009.

Beton :: Enciklopedija Srpska

Saša Ilić vodi nas u čudesan svijet 'enciklope-ludizma' u kojem pojmovi 'Srebrenica' i 'srbofobija' idu rame uz rame.

Beton :: kulturno propagandni komplet
Homepage 198 19.01.2009.

Beton :: Vučji jezik iskoni

Tko još čita obrazloženja književnih žirija prilikom dodjeljivanja nagrada? Betonov čovjek se potrudio i svašta suludog zatekao tamo.
Beton :: kulturno propagandni komplet
Homepage 186 22.12.2008.

Beton :: Moja turbo pravoslavna svadba

Zadrti autizam, iskreno samosažaljenje i militantna ksenofobija prožimaju tri visokoprofilna srpska filma. Kritizira Dejan Ognjanović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu