Page arrow
Piše: F. B.

Smrt fašizmu!

Large heydrich Reinhard 'Plava Zvijer' Heydrich (Wikipedia)
Naslov knjige: HHhH Autor knjige: Laurent Binet Prevoditelj: Ivana Šojat (francuski) Izdavač: Fraktura (Zaprešić) Godina izdanja: 2015.
Srijeda
18.11.2015.
HHhH je debitantski roman Laurenta Bineta (1972). Objavio ga je 2010., ali priča o jednom od najodvažnijih poduhvata češkog Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu – atentatu na protektora Češke i Moravske, zloglasnog Reinharda Heydricha, prati ga još od djetinjstva. 
Ni sam Laurent ne sjeća se točno kad je prvi put od oca, povjesničara, čuo priču o hrabrim češkim komandosima Jozefu Gabčiku i Janu Kubišu. S vremenom će postati opsjednut ovom pričom. Godinama je čitao povijesne knjige, romane, gledao dokumentarne i igrane filmove, stare žurnale iz WW2, obilazio lokacije i prikupljao građu za svoj prvi roman.
HHhH - Himmlers Hirn heißt Heydrich (Himmlerov mozak zove se Heydrich) dočekan je ovacijama. Binet je nagrađen Goncourtom za najbolji debitantski roman, a riječi hvale stigle su i od literarnih Titana kao što su primjerice Mario Vargas Llosa ili Bret Easton Ellis. Autora kultnih romana Američki psiho, Manje od nule i Pravila privlačnosti HHhH oborio je s nogu: "Ovo je jedan od najboljih povijesnih romana na koje sam ikada naišao."
Poslije kraćeg uvoda Binet nam temeljito portretira Reinharda Heydricha, Plavu Zvijer, jednog od ključnih arhitekata Holokausta i vjerojatno najopasnijeg i najkrvoločnijeg Hitlerovog generala. Od Heydricha su zazirali svi, pa čak i njegov šef Himmler. Jasno, školski dani bijahu tegobni, djeca su ga zajebavala, prišivala mu pogrdne nadimke (Koza i slično). Maleni, kržljavi plavušan trpio je i bjesnio u sebi čekajući svoje vrijeme. Na žalost – to vrijeme je došlo i prije nego se mogao nadati. Povijesne (ne)prilike išle su mu na ruku. Nitko više nije ni pomišljao sprdati se s njim. Heydrich se prometnuo u zvijer kojoj nisu mogle nauditi ni glasine o njegovom navodnom židovskom podrijetlu. Dakako, oni koji su pokrenuli te glasine vrlo brzo zažalili su dan kad im je takvo što uopće palo na pamet. Hitler je u njemu vidio savršen stroj, ogledni primjerak pravog nacista. Nemilosrdan, inteligentan i manijački posvećen svetom cilju. 
Koncem rujna 1941. s mjesta protektora Češke i Moravske smijenjen je nesposobni Neurath, a na njegovo mjesto dolazi Heydrich. Plava Zvijer u rekordnom roku zavodi red. Od Pokreta otpora jedva da je što ostalo. Hitler je prezadovoljan, želi Heydrichu povjeriti istu zadaću i u Parizu. Posao u Pragu uspješno je obavljen, HHhH spreman je za nove izazove i put u Berlin gdje se treba sastati s Führerom. U međuvremenu vozika se bez pratnje po praškim ulicama. Toliko je siguran u sebe da ne želi ni blindirano vozilo – najopasniji čovjek Reicha vozi se u kabrioletu. Jedna od rijetkih stvari koju ne zna je da su već mjesecima u Pragu i dvojica čeških komandosa. Dvojac obučen u Londonu, Gabčik i Kubiš, imaju samo jedan zadatak – ubiti Praškog koljača, Heydricha.
Dana 27. Svibnja 1942. HHhH krenuo je na sastanak sa sudbinom. 

Debitantski roman Laurenta Bineta čita se u jednom dahu, on povijesnim činjenicama niti što dodaje, niti što oduzima. Paralelno s kirurški preciznom rekonstrukcijom praškog atentata, Binet pripovijeda i o uvjetima u kojima nastaje njegov roman. Nenametljivo, često i zabavno, progovara o svojoj opsjednutosti, sumnjama, brojnim putovanjima u današnji Prag, nedovoljno razjašnjenim pitanjima, razmišljanjima o odnosu stvarnosti i fikcije, komentira slična filmska i književna djela i slično. 
Sama po sebi, povijesna priča o atentatu natprosječno je zanimljiva, no jednako toliko zanimljiva je i priča o nastanku priče. 

Heydrich je u romanu dobio znatno više prostora od Gabčika i Kubiša. Svjestan je toga i sam autor, pa to bez problema i bilježi u romanu. Negativci, naročito ovakvog formata, često se izbore za prostor nauštrb heroja. Slično se dogodilo i u Spielbergovom filmu Schindlerova lista gdje sotonski lik Amona Goetha (Ralph Fiennes) u jednom trenutku gotovo u potpunosti zasjeni Oskara Schindlera (Liam Neeson). Kod Spielberga se to vjerojatno dogodilo pomalo neplanirano – Fiennes je naprosto bolji i zanimljiviji od Neesona, dok je kod Bineta, mislim, ipak sve išlo kako je i zamislio. Da bi se shvatio značaj praškog atentata, valjalo je u potpunosti objasniti tko je zapravo bio Reinhard Heydrich. Herojski podvig Gabčika i Kubiša odjeknuo je cijelim svijetom, dokazali su da nitko, pa ni najopasniji čovjek Trećeg Reicha, nije nedodirljiv.  
Kad smo već kod filma - zahvaljujući braći Weinstein u 2016. imat ćemo prigodu uživati i u filmskoj verziji Binetovog romana. Režije se prihvatio Cédric Jimenez, a glavnih uloga Jason Clarke, Mia Wasikowska i Rosamund Pike.
Booksin ekspertni tim udara pečat i potpis na preporuku: pročitajte HHhH, ne oklijevajte. Smrt fašizmu!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu