Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
Piše: Ursula Burger

Sve što nosi život

Large black and white contrast dark 633488
Naslov knjige: Me’med, crvena bandana i pahuljica Autor knjige: Semezdin Mehmedinović Izdavač: Fraktura Godina izdanja: 2017
Srijeda
03.04.2019.

Zadnji četvrtak u mjesecu rezerviran je za Booksin čitateljski klub, a evo i njegova sažetka.

***

"Mi sebi rado postavljamo metafizička pitanja o svijetu, životu i čovjeku. A trebali bismo stalno i iznova pitati: zašto s tolikim naporom i mukom živimo, kad znamo da ćemo ovdje biti samo jednom i kad imamo tako kratko i neponovljivo vrijeme u ovom neopisivo lijepome svijetu?"

Rijetko kad književna djela naiđu na jednoglasno oduševljenje okupljenih čitatelja; bio je to slučaj s Mehmedinovićevom knjigom Me’med, crvena bandana i pahuljica.

Tri protagonista i cijeli niz sporednih likova (od medicinske sestre Somalijke do Tomaža Šalamuna, slavnoga slovenskog pjesnika) čine okosnicu ovog delikatnog teksta za koji su članovi Booksinog čitateljskog kluba rekli da ispisuje baš ono što oni osjećaju i misle, a što ne bi znali tako precizno iskazati.

Identiteti rastrgani između nekad i sad, ondje i ovdje, samoća, otuđenost i zaborav koje nose godine, bolest, izoliranost i vrijeme, iskustvo izmještanja, usamljenosti, odlazaka i uklapanja u nova pravila i gabarite velike Amerike koju se jest i nije odabralo, i koju se protagonisti opiru nazvati domovinom, teme su koje se provlače kroz ovo prozno djelo koje gotovo da bismo oštetili svođenjem na odrednicu memoarska proza. Jer riječ je o hibridnoj formi, tekstu s elementima dnevničkog, epistolarnog, putopisnog i romanesknog, i jednako važnim poetičnim naglascima.

U tom uklapanju i (s)nalaženju u velikoj Americi prolazi cijeli jedan život i u njemu odrastanja, radni vjekovi, bolesti i, srećom, bliskost. Da, bliskost i ljubav supružnika koji su se razlikovali kao pas i mačka, da bi s vremenom počeli "sličiti kao španjolsko i francusko R", supružnika koji zajedno ulaze u pozne godine (on pamti "sva njezina tijela"), pa i ona krhka, bliskost oca i sina, koje su godine i prilike udaljile, i koja možda baš zbog tog postaje osobito bitna, toliko bitna da Mehmedinović ovu knjigu odlučuje napisati prvenstveno za jednog čitatelja – svoga sina.

Složili smo se: nema primjerenijeg ni dirljivijeg amaneta.

***

Sljedeći sastanak čitateljskog kluba zakazan je za četvrtak, 25. travnja u 18h. Razgovarat ćemo o romanu Ljubavnik Marguerite Duras, u prijevodu autoričine velike hrvatske poznavateljice, profesorice Ingrid Šafranek. Za one koji žele doznati nešto više o autoričinom životu i djelu, na ovom linku pogledajte zanimljiv dokumentarac.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage pexels photo 556667 22.05.2019.

Samo je jedan Ljubavnik

 'Ljubavnik' Marguerite Duras vrhunski je poetski roman koji, pri svakom novom čitanju, propušta čitatelja u neki dotad neslućeni sloj.

Piše: Ursula Burger

Preporuke
Homepage cloud atlas 09.10.2018.

Sve (ni)je povezano

Booksinom čitateljskom klubu svidjeli su se ambiciozna tema i nepretenciozan stil romana 'Atlas oblaka' Davida Mitchella.

Piše: Ivana Dražić

Preporuke
Homepage netsuke 17.07.2018.

Figurice iz visokog društva

Mimo zamjerki, Booksa Book Club preporučuje 'Zeca jantarnih očiju' Edmunda de Waala svima koje zanima europska kulturna povijest.

Piše: Ivana Dražić

Preporuke
Homepage shere khan 2 05.06.2018.

Tigar od papira

Téa Obreht je romanom 'Tigrova žena' osvojila kritiku na Zapadu i širom svijeta, no Booksin čitateljski klub ostavila je ravnodušnim.

Piše: Ivana Dražić

Preporuke
Homepage alcatraz island at sunset2 10.04.2018.

Izolirani na Otoku

U povodu gostovanja talijanske autorice Francesce Melandri 20.4., Boosa Book Club čitao je njezin roman 'Viši od mora'.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu