Srijeda
17.06.2015.

Telepati protiv psihopata

naslov knjige Sezona kostiju autor Samantha Shannon
izdavač Profil (Zagreb) godina izdanja 2015. prevoditelj Saša Stančin (engleski)Extra_large_14201436145_4093298e2e_z
Oxford (foto: p2-r2, Flickr)
A+ A-
Iako se zbilja trudim biti otvorena prema svim žanrovima, nerijetko sam intolerantna prema nekima. Premda znam da to nije nešto čime bih se trebala dičiti, moja mašta jednostavno ne funkcionira u smjeru fantasyja. No, srećom, i u najstrožim pravilima postoje (rijetke) iznimke – serijal Harryja Pottera progutala sam u sedam zalogaja, isplakala vrč (nimalo krokodilskih) suza i razočarala se u ekranizacije istih. 
 
Tragom J.K.Rowling krenula je i mlađa književnica Samantha Shannon čija je početna knjiga (tek najavljivanog) serijala Sezona kostiju pomela i osvojila kritičare te čitateljsku publiku. Prava na izdanje knjige otkupio je ugledni britanski izdavač Bloomsbury, a prava na ekranizaciju prodana su i prije izlaska knjige. Shannon je objavom ove knjige svrstana uz bok Stephanie Meyer (Sumrak) i Suzanne Collins (Igre gladi), a tome je zasigurno pridonijelo i finale nagrade Women of the Future za mlade spisateljice.
 
Knjiga započinje u ne tako dalekoj budućnosti: godina je 2059., svijet i dalje zazire od različitosti. Makar se to ne čini nimalo drukčijim od naše svakodnevice u kojoj su Drugi i dalje nedvosmisleno etiketirani, ovdje su različiti ljudi oni koji imaju paranormalne sposobnosti kao što su mistična vidovitost i slobodan ulaz u tuđe misli. 
 
Takva je i devetnaestogodišnja Paige Mahoney, u podzemlju znana kao Blijedi Sanjar. Paige svoje sposobnosti krije od oca, a za svojeg šefa Jaxona obavlja svakojake kriminalne zadatke. S obzirom na bezbroj opasnosti kojima se neprestano izlaže, ne čudi da je ubrzo ulove te prebace u Oxford gdje je čeka mukotrpna obuka, ali i zloglasna Nashira koja od nje pokušava ukrasti njene najvrjednije sposobnosti. Paige do kraja ostaje buntovna i bori se za povratak u rodni kraj, a u tome joj pomažu oni od kojih je to najmanje očekivala. Knjiga s otvorenim krajem zasigurno će nagnati čitatelje da posegnu i za njezinim nastavkom. 
 
Početak samog romana pomalo je konfuzan s obzirom da sadrži veliki broj nepoznatih riječi s kojima se čitatelj odmah mora uhvatiti u koštac. Ljenjim čitateljima možda se neće dati neprestano zavirivati u rječnik koji se nalazi na kraju knjige, a kojeg je autorica zbilja dobro napravila i uz pomoć kojega se sve čini posve logičnim i razumljivim. Ipak, oni predaniji i fleksibilniji čitatelji ubrzo će se naći u središtu Londona, upoznat će se s Paige i njezinom ekipom te pristati na nemilosrdnu borbu koja će potrajati sljedećih četiristo stranica. 
 
Početna moguća nerazumljivost ubrzo prestaje te se nedvojbeno zna tko se bori na strani dobra, a tko na strani zla. Polarnost strana u ovom se romanu čini očekivanom i često površnom. Ipak, u početnu plastičnost brojnih likova (koji se možda čine i epizodnim) Shannon unosi karakternost, odlučnost i dubinu. Tako se obje strane čine u potpunosti objašnjene, baš kao i njihovi postupci. 
 
Nepoznate riječi (čak i za čitatelje kojima je mrsko neprestano zavirivati u rječnik) ubrzo postaju sastavni dio knjige kojima nije potrebno dodatno objašnjenje jer Shannon sve objašnjava potpuno i u hodu. Također, brojnost likova ne predstavlja problem jer svi likovi imaju raznovrsne i neophodne funkcije u priči.
 
Fantastični elementi, priznajem, nisu me toliko oduševili, no ponovno – možda to ima veze i s mojom problematičnom maštom, iako to ne umanjuje užitak čitanja i uživljavanje u univerzalnu temu borbe dobra i zla. Upravo je na tome najveći naglasak, baš kao i na prepletanju sadašnjosti i Shannonine varijante budućnosti. Neke stvari nikad ne zastarijevaju, no Shannon se na svoj način pokušava boriti protiv njih. Borba protiv nerazumijevanja različitosti, protiv institucionaliziranosti i uniformiranosti, baš kao i dobra protiv moćnika, čitatelju definitivno približavaju shvaćanje središnje poruke cijelog romana. 
 
Roman Sezona kostiju, ambiciozno djelo Samanthe Shannon, čitateljima neće ponuditi gotovo nijednu stranicu predaha i opuštanja jer će se na svakoj stranici susresti s brojnim uzbuđenjima, avanturama, fantastičnim zapletima i okršajima. Zahtjevnijim će se ljubiteljima i poznavateljima fantasyja neki segmenti romana možda činiti slabijima i već viđenima, no unatoč tome, neće ih razočarati šarolikost likova, scene borbe koje su zaista dobro opisane, baš kao ni neprestano iščekivanje daljnjih događaja kojima svjedočimo čitanjem romana. I baš zbog toga – sigurna sam kako će brojni čitatelji i ostalim nastavcima (predviđa se još njih šest) dati priliku.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.