Srijeda
19.10.2016.

Potisnuta požuda

naslov knjige Eksperiment autor Myrto Azina Chronidi
izdavač V.B.Z. godina izdanja 2016. prevoditelj Nives Fabečić Bojić (grčki)Extra_large_pas_macka
Foto: Peretz Partensky / Flickr
A+ A-
Cipranka Myrto Azina Chronidi (1961.) specijalizirala je obiteljsku medicinu te radi u ciparskom Zavodu za javno zdravstvo. Čitatelj bi stoga pomislio da će njen roman biti knjiga ispunjena medicinskim terminima, naturalističko djelo s hiperboliziranim opisima raznih tjelesnih anomalija, roman koji se ističe jednostavnošću i apotekarskom čistoćom. No čitajući ga, pomišljamo kako su podaci Myrte Azine Chronidi možda krivo prevedeni s grčkog jezika, da je ona zapravo zaposlena kao psihologinja u nekakvom savjetovalištu za bračne parove. 
 
Na stranu stereotipi (živjela svestranost!), roman Eksperiment za koji je autorica 2010. dobila Nagradu Europske unije za književnost izuzetno je zanimljivo književno djelo s brojnim psihološkim trenutcima. A V.B.Z.-ova biblioteka Europom u 30 knjiga dobila je još jedno odlično djelo.
 
Protagonisti ovog djela su Ona i On, neimenovani junaci koji se junački i u svrhu umjetnosti pokušavaju odreći intimnosti suzdržavajući se užitka spolnog čina, a sve kako bi napisali zajednički roman. 
 
U početku, njihov rad djeluje potpuno odvojeno i njihovi se glasovi mogu pratiti. No kako roman odmiče sve dalje, glasovi Nje i Njega bivaju sve sličniji, a njihove fiktivne priče počinju poprimati konture stvarnosti. Ton i stil njihova pisanja također se mijenjaju te od početnog zanosa i poletnosti prerastaju u ljutit, odrješit i izravan međusobni sukob. Ipak, i taj je sukob nemoguće do kraja shvatiti te čitatelj teško otkriva je li sukob dio priče ili dio njih samih. 
 
Myrto Azina Chronidi je prilikom gostovanja u Rijeci na festivalu vRIsak izjavila kako "u knjizi nema ničega neistinitoga, niti lažnoga i da se sve priče temelje na stvarnim događajima, ali da su pisane mitologiziranim pristupom”, što dodatno intrigira samog čitatelja. 
 
Ona je snažna žena koja više od ičega cijeni svoju slobodu, a On djeluje poput kakvog grčkog filozofa koji sve to pokušava sagledati poput objektivnog promatrača. Kratke priče koje svatko od njih piše tematski su raznolike. Ipak, među najčešćim temama su ljubav, religija, seks, ljudski odnosi, prošlost, povijest, društvena aktualnost, politika. Pričama o prošlosti problematiziraju se društvene teme poput ciparske političke pripadnosti i podijeljenosti na dva dijela, a koja je same stanovnike nagnala i na napuštanje otoka. Pričama o ljudskim odnosima, u roman se suptilno uvlače poetični stil i pjesnički afiniteti same autorice. 
 
Na kraju svake se priče nalazi datum i mjesto pisanja, no oni nisu linearni te tako ni čitanje samog romana ne zahtijeva čitanje od jedne do druge stranice. Ta akronologija naglašava ljudsku svijest, osjećaje i sve ono što ne podliježe uobičajenoj kategorizaciji. Time ovaj roman više funkcionira kao zbirka kratkih priča koje sasvim sigurno mogu zaživjeti i zasebno, a čime se sama autorica definitivno profilira kao vješta kreatorica nimalo jednostavnog žanra.
 
Roman Eksperiment nesvakidašnji je književni pokus čiji krajnji rezultat čini zanimljiv kraći roman, a čiji protagonisti samog čitatelja odmah na početku uvlače u svoj svijet pokušavajući mu nametnuti zauzimanje određene strane. Potisnuta požuda kao okidač za umjetnost ne donosi nam samo teme ispunjene seksualnom frustracijom već nam na drukčiji način pričaju priču o ljubavi, emocijama, nama samima.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.