Srijeda
24.09.2014.

Od trnja do Peckhama

naslov knjige Moj život autor David Jason
izdavač Profil (Zagreb) godina izdanja 2014. prevoditelj Katja Mihovilović (engleski)Extra_large_13163077224_15ee8aef69_z
A+ A-
David Jason: Moj život (Profil, Zagreb, 2014.; S engleskog prevela Katja Mihovilović)
 
Davida Jasona zasigurno ima cijelo mnoštvo, ali samo jedan od njih je Derek Trotter – u Peckhamu i ostatku svijeta znan kao Del Boy. Britanska TV serija Mućke (Only Fools and Horses) odavno je na ovim prostorima stekla kultni status. Poput likova iz stripa Alan Ford, i Trotteri su, od prve epizode, bili nekako previše naši i zato je posve normalno da ih barem starije generacije doživljavaju kao dio obavezne lektire.
 
HRT ih reprizira jednakom upornošću kao i BBC i, što god netko mislio o tome – svaki put imaju dobru gledanost. 
 
Neprikosnoveni vođa klana Trotter je upravo Del Boy kojega je fantastično utjelovio David Jason. Sir David Jason (prije devet godina Jasonu je dodijeljena počasna titula). Kad se ovog ljeta u knjižarama pojavila njegova autobiografija Moj život, fanovi serije Mućke prepoznali su u izlozima knjižara legendarni lik peckhamskog preprodavača proizvoda sumnjive kvalitete.
 
Jason, kako je to i red u autobiografijama, detaljno piše o svemu (od odrastanja u londonskoj radničkoj obitelji, preko školskih huncutarija, prvih glumačkih pokušaja, pa sve do dana kad je u 61. godini postao otac), a ne samo o vremenu Mućki, Dražesnih pupoljaka svibanjskih i Frostovog pristupa – TV serija koje su ga proslavile.
 
Čitatelji koji Jasona doživljavaju isključivo kao Del Boya morat će se oboružati strpljenjem, jer Mućke na red dolaze 1981., u njegovoj 41. godini. U knjizi od 302 stranice, peckhamsko doba započinje tek u posljednjoj četvrtini – otprilike na dvjesto i nekoj stranici. Frostov pristup traje od 1992., a Dražesni pupoljci svibanjski od 1991. do 1993. (Jason ovdje glumi s tad još uvijek mlađahnom Catherine Zeta-Jones, točnije Catherine glumi s njim).
 
Što je onda, k jarcu, radio Del Boy prije nego će postati Del Boy? Kazališnim daskama, kao četrnaestogodišnjaka, privukla ga je činjenica da su u glumačkoj trupi bile uglavnom djevojčice, a od dječaka – samo njegov prijatelj i on. Škola mu baš i nije išla, izučio je električarski zanat, ali ni tu se nije pronašao. Glumački zanat privlači Jasona više od svega. Roditelji nisu sretni zbog toga, naročito jer je i njegov stariji brat već krenuo u te vode. U poštenoj radničkoj obitelji na glumu se nije gledalo kao na ozbiljan posao.
 
Prihvaća svakakve uloge, zanimljiva je epizoda kad je s velikom Elizabeth Taylor završio u krevetu, baš kao i dani provedeni s momcima koji će kasnije postati članovi najpoznatijeg cirkusa u povijesti televizije – Monty Python's Flying Circus
 
Posla je bilo, naročito u kazalištu, i Jason ne mora više u fušu raditi kao električar, ali prava stvar dolazi tek početkom osamdesetih. Scenarist John Sullivan na preporuku će, i nevoljko, na audiciju za starijeg brata Trottera pripustiti i Jasona. Ostalo je povijest. To je bilo to – uloga života Davida Jasona. Sullivan je kreirao Mućke, ali Jason je onaj koji će u potpunosti oživjeti lik Dereka Del Boya Trottera.    
 
Autobiografija Moj život prepuna je zgodnih anegdota, pisana je na zabavan i opušten, na trenutke šmekerski, delboyevski način. Točno onako kako bismo i očekivali. Knjigu preporučujemo fanovima Mućki uz malu napomenu: strpljenja – isplati se.      
 
F.B.
foto: duncan c
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.