Srijeda
13.05.2015.

Misli o smrti i top-liste

naslov knjige Drukčija od drugih autor Lena Dunham
izdavač Algoritam (Zagreb) godina izdanja 2015. prevoditelj Sandra Mlađenović (engleski)Extra_large_lena_dunham
Lena Dunham (foto: Fortune Live Media, Flickr)
A+ A-
Lena Dunham: Drukčija od drugih (Algoritam, Zagreb, 2015.; S engleskog prevela Sandra Mlađenović

Prvu epizodu dugoočekivane serije Girls pogledala sam čim je postala dostupna. Nakon obilja gotovo photoshopiranih serija koje su vrvjele bogatim, lijepim i savršenim mladim ljudima, ova mi se serija ubrzo našla na crnoj listi 'razočaranja i onoga što više neću gledati'. Serija o četiri djevojke koje u dvadesetima još uvijek nisu 'uspjele', previše je nalikovala na stvarni život, lišen kojekakvih šljokica, manolica i fancy roof-top tuluma. Ipak, na nagovor nekolicine prijateljica, jedne profesorice i u trenucima kad se blagi živčani slom činio poput blaženstva, seriji Lene Dunham pružila sam još jednu priliku, do danas ne požalivši. 
 
Baš i poput svoje serije, i Lena se čini drukčijom od drugih. Ta se razlika, ponajprije, ističe u njezinoj uspješnosti. Iako je još uvijek u svojim dvadesetima, Dunham iza sebe već ima brojne projekte, nekolicinu filmova (od kojih se ponajviše ističe Tiny Furniture iz 2010.), a odnedavno i vlastite memoare. Brojni su se pitali nije li malo prerano da jedna dvadeset(i nešto)godišnjakinja već piše ovakvu vrstu proze, no odličnom je knjigom, još jednom, Lena to beskompromisno opovrgnula. 
 
Knjiga Drukčija od drugih (originalnog naslova Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She's "learned") svjetsko je izdanje dočekala u devetom mjesecu prošle godine, a ni hrvatski čitatelji nisu morali predugo čekati na prijevod Sandre Mlađenović u Algoritmovom izdanju. 
 
Knjiga je naišla na svakakve kritike, od iskrena divljenja snažnom i jasnom feminističkom stavu autorice do komentara kako knjiga sadrži veći broj slabašnih poglavlja, a čitatelje nebrojeno puta šokira preintimnim detaljima vlastita života. Ipak, ogroman iznos koji je Random House uplatio Dunham za pisanje ove knjige (za koji se pretpostavlja da je veći od 2 milijuna dolara!), višestruko se isplatio jer se o ovoj knjizi još uvijek vrlo živahno raspravlja, a većina se slaže kako je Lena Dunham, unatoč i ponekim manama, sjajna autorica. 
 
Knjiga Drukčija od drugih podijeljena je na nekoliko poglavlja koja mogu funkcionirati i kao zasebne cjeline čime nalikuju kolumnama objavljenima u kakvom časopisu (nipošto klasičnom ženskom). U tim poglavljima Lena piše o odrastanju s roditeljima umjetnicima i mlađom sestrom, o problemima s prehranom i težinom, preokupacijom mislima o smrti, o vlastitom tijelu i seksualnosti. 
 
Ona to čini na iskren način u kojem se prepleću njezina neporeciva duhovitost i ležernost. S podjednakim žarom opisuje svoje prvo seksualno iskustvo te rad u trgovini dječjom odjećom i ostalim potrepštinama. Nepretenciozno se osvrće i na roditelje zbog kojih je odmalena bila okružena brojnim umjetnicima i slavnim osobama, a zaštitnički se odnosi prema mlađoj sestri i najbliskijim prijateljima. Čini se kako upravo njih štedi prilikom iznošenja svoje intime te umjesto njih - hrabro nudi sebe. 
 
A sebe nudi i u nekoliko top-lista koje na pravi način prikazuju Lenu Dunham kao osobu sa svim svojim manama i vrlinama. Tako je precizirana i lista hrane koju je jela dok je bila na jednoj od milijun dijeta, a upravo detaljan popis namirnica ukazuje na ozbiljan problem poremećaja prehrane s kojima se susreću brojne mlade osobe. 
 
Time, ali i ostalim napisanim, ova knjiga ne predstavlja još jedan u nizu autobiografskih zapisa slavne mlade osobe koja je do slave došla preko noći, već zbilja izvrsnu knjigu koja upravo tu slavnu osobu prikazuje kao osobu s problemima, ali i svjetonazorom s kojim se i obični smrtnici mogu sasvim lako poistovjetiti. 
 
U knjizi će podjednako uživati i oni koji već dugi niz godina prate Lenin rad, ali i oni koji o njoj ne znaju gotovo ništa. Lena Dunham je 'drukčija od drugih' jer ustraje na svojim feminističkim stavovima čime pokušava osnažiti mlade djevojke širom svijeta, zna prihvatiti kritiku i argumentirano obrazložiti i neke svoje moguće propuste, jer se grčevito i marljivo bori kako bi uspjela. A njezina je knjiga pokazatelj kako za velike korake nikad nije - prerano.  
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.