Četvrtak
01.03.2018.

VIDEO: Catherine Malabou u Zagrebu
Extra_large_malabou
Catherine Malabou u Zagrebu
A+ A-
Catherine Malabou, jedna od vodećih francuskih filozofkinja, održala je predavanje Na putu u drugu dolinu queera u Zagrebu 26.2. u dvorani F22 Akademije dramske umjetnosti. 
 
Crvena nit njezina filozofskog rada je pojam plastičnosti i mogućnost plastične ontologije. Plastičnost označava podjednako sposobnost preuzimanja forme (poput plastičnosti gline) i stvaranja forme (poput plastičnih umjetnosti ili plastične kirurgije). Malabou je taj Hegelov termin preuzela i razvila ga premošćujući brojne jazove između filozofije, psihoanalize i neuroznanosti, transformirajući pritom svaku od ovih disciplina.
 
U zagrebačkom predavanju Na putu u drugu dolinu queera Malabou je predstavila svoja promišljanja o metamorfozi pojma inteligencije s obzirom na razvoj suvremene tehnologije. 
 
U tom povodu Multimedijalni institut, u suradnji s Fakultetom za medije i komunikacije, objavio je prijevod njene najnovije knjige Preobrazbe inteligencije. Dosadašnja hrvatska izdanja su njena knjiga Ontologija nezgode (Multimedijalni institut i Booksa, 2016.) te knjiga Ante Jerića Uz Malabou (Multimedijalni institut, 2016.)

Gostovanje Catherine Malabou organizirali su Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije (Beograd), u suradnji s udrugama Kulturtreger (Booksa) i Kurziv (Kulturpunkt), Akademijom dramske umjetnosti i Francuskim institutom .
 
Snimka predavanja dostupna je niže:

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.