Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
Piše: Booksa

Knjiga protiv knjiga, za knjige

Large canva macro photo of stethoscope and pens madgx1xjsb8
Naslov knjige: Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja Autor knjige: dr. med. dr. med. Ostojić
Četvrtak
18.07.2019.

Budući da sam osoba koja ne voli čitati književne kritike ili općenito tekstove o knjigama, jako me iznenadilo što mi se ova knjiga toliko svidjela. Luka Ostojić diplomirao je sociologiju i komparativnu književnosti u Zagrebu. Od 2013. do 2016. bio je izvršni urednik dvotjednika Zarez. Od 2014. radi kao glavni urednik portala Booksa.hr. U svojoj knjizi Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja predstavlja se kao dr. med. dr. med. Ostojić koji pokušava riješiti razne čitateljske probleme.

Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja temelji se na kolumnama objavljenima na Booksinom portalu, a potpisuje je dr. med. dr. med. Ostojić, literoterapeut, humanist i fanatični borac protiv teške književnosti. Knjiga prolazi kroz 35 književnih djela s kojima dolaze različiti problemi, npr. neprestano pričanje u heksametru, Dinamovac koji ne može prestati čitati Camusa, otac zabrinut jer mu mlađe dijete čita Juditu, borba protiv nasilnika Notturnom, profesor kojega živciraju Shakespeareovi likovi, djevojka kojoj je veza propala zbog Petrarce itd. 

Kod knjige mi se posebno svidio humor i opuštenost. Tekstovi su napisani na veoma jednostavan i razumljiv način. Također mi se svidjela kreativnost i ideja cijele knjige. Ni jedan lik u knjizi nije isti i svaki problem je poseban i zanimljiv.

Opće mišljenje je kako je to "knjiga protiv knjiga", ali moram priznati kako se ne mogu složiti s tim. Mislim da, iako se na mnogo mjesta u knjizi spominje da ne bismo trebali čitati ako ne moramo, ova knjiga na jako dobar način predstavlja neka od najbitnijih književnih djela i tako ih zapravo, na neki način, promovira. Ostojić je uz razumljiv humor i opuštenost uspio mnoga djela koja su smatrana nezanimljivima i dosadnima učiniti zabavnima i pristupačnima.

Jedna mana knjige je što je malo kontradiktorna, rješava svakakve čitalačke probleme, a zapravo je sama problem jer ju je nemoguće prestati čitati i smijati se na knjigu. Toga je svjestan i sam Ostojić koji u uvodu knjige spominje kako se bori protiv čitanja, a napisao je knjigu. 

Sve u svemu, knjiga mi se posebno svidjela, toplo se nadam da će još barem jedna ovakvog tipa izaći i preporučam svima da se upuste u čitanje ove knjige.

Ela Ćurlić

***

Razumijem što čitam naziv je projekta koji su provodile Booksa i Klasična gimnazija.

U sklopu projekta učenici su na čitateljskim klubovima čitali odabrane naslove i o njima razgovarali, a potom snimili video kritike na temu Sarajevskog MarlboraProklete avlije, pjesme Piramida te pjesme Ti koja imaš nevinije ruke.

Učenici su potom ugostili autore čija su djela čitali, a objavljene su i snimke razgovora s Miljenkom JergovićemEvelinom Rudan te Lukom Ostojićem.

Srednjoškolci su se okušali i u pisanju kritika pa je tako Zara Bangoura pisala o Sarajevskom Marlboru, Ela Ćurlić o knjizi Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja, Antun Habajec o Sarajevskom Marlboru i poeziji Eveline Rudan te Antonija Lozo o poeziji Vesne Parun i Eveline Rudan.

Projekt Razumijem što čitam podržalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu