Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Kad book coach preporučuje...

Large bekavac
Petak
31.01.2014.
Posljednji poziv za prijavu na nagradnu igru Najboljka 2013! Rok je 5. veljače, ne propustite jedinstvenu priliku za dobivanje lijekova, melema, zdravstvenih iskaznica, knjiga i brojnih drugih prestižnih nagrada.
***

PITANJE
Dragi gospodine doktore,
Ja sam Iva. Jako volim knjige i književnu modu te uvijek pokušavam biti korak ispred svih trendova. Redovito gledam književne emisije i čitam blogove, obilazim knjižare, ponekad i antikvarijate (jer se među jeftinim i prljavim second hand knjigama uvijek zna naći nešto zgodno). Međutim, strast prema knjigama obila mi se u glavu kad sam jednog strašnog dana otišla s osobnim book coach-om u književni megašoping.
Ujutro sam pogledala kroz prozor, u metalik sive oblake iz kojih je klizila sitna kiša. Intuicija mi je govorila da ostanem doma, ali pogriješila sam, navukla casual zimsku odjeću i krenula u megadućan. Tamo me coach dočekao oduševljeno držeći tanku knjižicu nekog anonimus autora.
'Luka Bekavac, Drenje? Joj, jel to neka nova dalmatinska komedija? A ne znam baš...', skeptično sam otpuhnula. 
'Draga, ne budi luda. Bekavac je novo ime, mlad i zgodan pisac, a napisao je super djelo o Drenju, pitoresknom naselju blizu Đakova. Idealna knjižica za izlete u prirodu i širenje horizonata dalje od ovog zagušljivog i prljavog grada', ispričao mi je coach u jednom dahu i odmah me uvjerio. 
Ali, na književnom pikniku s prijateljicama, ubrzo sam shvatila da me coach povukao za nos! Drenje je uznemirujuća priča o studentici Marti i profesoru Markoviću, usamljenim i ćaknutim likovima, koji u jednoj groznoj selendri vrše nekakvo opskurno istraživanje zvukova. I onda to dvoje zvukologa, što zbog izoliranosti u selu, što zbog alkohola, počinju umišljati kojekakve zvukove i smišljati teorije kojih se ne bi posramili ni Mulder i Scully. Čitajući knjigu, odjednom sam shvatila da su leptiri koji vrcaju oko mene zapravo odvratne bube koje zuje i zvrče. 
Čim sam došla doma, izvršila sam osnovne književno-zdravstvene pretrage i sa stravom shvatila da me Drenje užasno potreslo. Nimalo iznenađujuće, od tada nailazim samo na probleme. Zuji mi u ušima, lijevi kapak mi se trza, psi na ulici histerično laju svaki put kad prolazim, a u roku od 24 sata otkazali su mi svi električni aparati u kućanstvu. Prijatelji me izbjegavaju, a kad se i nađu sa mnom, počnu se žaliti da kraj mene izgube dobro raspoloženje i osjećaju snažnu glavobolju. Osjećam se kao da smrdim.
Polako propadam, gubim svoje fizičko i društveno zdravlje. Doktore, kako da se izvučem iz ovog, da prostite, drenja u kojem sam se zatekla?

ODGOVOR

Poštovana Iva, 
Pohvalio bih vašu promptnu i opreznu reakciju na književnu boljku, mada bih vas (i ostale) upozorio da se nikako ne družite s tzv. 'book coachevima', nestručnim osobama koje olako preporučuju razne opasne knjige, pritom prstom skrivajući napomene o nuspojavama koje se nalaze na koricama tih knjiga. 
Nažalost, Bekavčeva knjiga nema napomenu o najopasnijoj osobini te knjige. Naime, osim što roman Drenje tematizira zvuk i ultrazvuk, i sama knjiga ujedno je zvučni objekt, tj. emitira jednoličan ton izrazito visoke frekvencije. Ovdje se vjerojatno radi o nekonvencionalnom (i, začudo, neprimjetnom) marketinškom triku. Prvi ga je otkrio veterinar Milijanić prilikom istraživanja utjecaja suvremene hrvatske proze na razmnožavanje bijelih miševa. (Ishode istraživanje možete čitati u prestižnom časopisu The Science, mada ne preporučujemo članak osobama slabijeg želuca.)
Tako i Bekavčeva knjiga doprinosi postojećem zvučnom zagađenju u šoping centrima.
Problem je što, nakon čitanja romana, sam čitatelj počinje rezonirati zvučne efekte iz knjige i ispuštati neugodan zvuk koji uzrokuje vaše simptome. Da bi se vratili u normalno stanje, potrebno je opet doći u stanje zvučne ravnoteže. Dakle, potrebna je infrazvučna protuteža vašem ultrazvuku. 
Stoga vam prepisujem dvotjedni boravak u blizini vjetroelektrana nedaleko od Šibenika, gdje ogromne zračne turbine proizvode ljekoviti infrazvuk. Budući da ste ultrazvuk dobili putem čitanja, i u liječenju će vam biti potrebna lokalna sinestezija, tj. trebat ćete čitati uz slušanje turbina. Odabir knjige prepuštam vama, ali svakako probajte izbjeći Viljevo, nedavno objavljen nastavak nesretnog Drenja.
dr.med.dr.med. Ostojić
foto: Anirvan

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu