Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zec: Beskrajna priča

Large 260
Srijeda
03.06.2009.

Prvo pitanje koje bi si svaki iole pismeni i elokventni čitalac/hrvat/intelektualac trebao postaviti nakon pročitanog romana Jiøíja Kratochvila Besmrtna priča je kakva je to dovraga i bestraga besmrtna priča. Ta stvari imaju svoj početak i svoj kraj, svoje rođenje i svoju smrt i ne postoji ništa, ništa, ništa, što je vječno. Ili, da skočim sam sebi u usta, samo mijena je vječna.
 
Kako sam roman pročitao samo do pola, i nemam pojma kako završava, ne mogu decidirano tvrditi da priča Jiøíja Kratochvila zaista nije beskrajna. Odnosno, ako analitički pristupim prvoj polovici romana, zaključci su sljedeći:
Glavni lik romana je Sonja Trocki Sammler čiji život i pratimo, što se može iščitati iz kompletnog i podužeg naslova romana koji glasi Besmrtna priča - Iliti život Sonje Trocke Sammlerove, odnosno roman karneval.
Iz dijelova koje sam pročitao i moje urođene ljubavi prema Češkoj isto se tako može zaključiti da se radnja događa u Češkoj, odnosno u Brnu.
Sonja Trocki Sammler pronalazi svoju pravu i istinsku ljubav još kao dijete u liku dječaka Brune, no kako on propada kroz led i odlazi u neku drugu dimenziju, prisiljen je vraćati se u obliku raznih životinja (majmuna, jelena, slona) i općiti (ovako, onako i spolno) sa gđicom Sonjom.

Jiøí Kratochvil uporedo priča njezinu ljubavnu priču i priču o povijesti Češke (Europe), s time da rado i često ubacuje fantastične elementa (općenje sa životinjama nije fantastično, možda samo pomalo morbidno) kao kad Sonju otac vodi u Beč, ali ne pravi Beč nego Beč koji je Sonja iz čiste čežnje izgradila od kutija lijekova pa na ponekoj kući ispod fasade proviruje natpis 'Purgativ gospodina...' ili slično.
 
Ili epizoda kad počinje držati privatne satove (ona je naime učiteljica) ženi određenog inžinjera jer je njihova kćer, Alžbetka, umrla i žena se zbog tuge počela pretvarati u kćer. Onda se Sonja spetlja s inžinjerom, jer njegova žena koja se pretvara u kćer ne želi imati nikakve seksualne odnose sa inžinjerom koji joj je muž, a ona misli da joj je otac, i onda sve završi sretno jer Sonja ostavi inžinjera koji je želi ženiti, a inžinjerova žena koja se napokon pretvorila u kćer se uda za bankarskog direktora što je ipak utjeha njezinom mužu alias ocu jer ju je ipak bogato udao.
 
Uglavnom, kako nemam ni maglovitog pojma kako bi cijela ova storija mogla završiti, bacam se na čitanje. Ako nastavim ovim tempom kako sam krenuo, mogla bi to zaista biti beskrajna priča.

Zec the toilet manager
zeconfire@net.hr

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage zvjezdana kyro 28.03.2017.

Odiseja siromašnog Rumunja

Roman 'Prosjak i zec' finskog pisca Tuomasa Kyröa je topla priča prepuna šarmantnih detalja i nimalo ljigave sentimentalnosti.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu