Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zapisi iz mrtvog doma

Book bora

Autor: Bora Ćosić

Izdavač: Durieux

Godina izdanja: 2013

Cijena: 84,00 kn

Broj stranica: 74

Uvez: tvrdi

Poezija

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Zato njihov naslov ne podsjeća samo na Dostojevskog, nego i na činjenicu da preživjeli piše o tinejdžerskim godinama i stremljenjima praktično nepostojećih staraca. Ovo jesu narativne i stvarnosne pjesme, no važnije je da daju život suvremenim fantomima, avetima historije, politike i naposljetku – krvoprolića. I to ne onog 40-ih godina, o kojima je zapravo riječ, već onog 90-ih prošlog stoljeća. Jer, mladost je mladost – uvjerljivo pokazuje pjesnik.

Od naslova pojedinih pjesama (Dijalektika, Karakteristika, Orfej u Koreji, Verovanja) do pojedinosti i osoba u njima (42. Paralela, Moša Marjanović, Tyrone Power), Ćosić naglašava njihovo 'sada i ovdje'. Da je pripovjedač Uloge moje porodice u svetskoj revoluciji mogao i znao pjevati, napisao bi baš Zapise iz mrtvog doma. Zato se ova zbirka veže za vrhunce Ćosićeve poetike, a to što je prekoračila iz prozne rečenice u stih nije joj oduzelo ništa od čitkosti, šarmantnosti i zavodljivosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu