Srijeda
02.10.2019.

Tvoj i moj znak
A+ A-

Zbirka Tvoj i moj znak Ante Stamaća donosi najbolje i najvažnije iz poezije autora koji je važan dio nacionalne poetske matrice. U pjesničkom opusu, kao tipični predstavnik naraštaja razlogovaca i njihove tzv. intelektualne poezije, sklon je filozofskom promišljanju ljudske sudbine, dubokoj, gotovo mističnoj proživljenosti tematskih problematskih pitanja, prigušenoj emocionalnosti te, u vezi s time, izbjegavanju nadahnute improvizacije i patetične talentiranosti.

Na tematsko-idejnoj razini u središtu je tjeskobni pjesnički subjekt koji pokušava dokučiti smisao postojanja u fragmentarnome međuprostoru negdašnjeg jedinstva. Egzistencija bez bitka, svijet bez središta, krhotine kao jedina zbilja – temeljni su pojmovi koji ishode već iz prve zbirke karakteristična naslova, Rasap (1962), i maniristički se nastavljaju gotovo kroz cijeli opus. Zbirka Crne rupe, mračni soneti (1995) donosi promjenu konstante: pojavljuje se Bog kao mogućnost otpora moćnim kozmičkim crnim rupama, Bog kao stvaratelj nove ravnoteže svijeta. 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.