Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Tužim državu bilo koju na planeti

Book 6881

Autor: Ružica Orešković

Izdavač: Jutro poezije

Godina izdanja: 2011

Cijena: 180 kn

Broj stranica: 196

Uvez: tvrdi

Poezija

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Od mnogih hrvatskih pjesnika Ružica Orešković (rođena 1933. u Perastu, a umrla 1993. u Zagrebu) naslijedila je ne samo čežnju ka slobodi pjevanja i življenja, nego i svojevrsnu boemsku društvenost koja joj je priskrbila mnoštvo prijatelja i poklonika.

Među osnivačima je legendarne tribine Jutro poezije, a dugo vremena je i domaćica ili voditeljica poetskih okupljanja, tako da su generacije pjesnika upravo tu doživjeli pravo otkriće vlastitog izbora. Ružica Orešković objavila je knjigu pjesama Krila ulice 1963. godine, a potom se nižu Podivljali golubovi (1968.), Proročanstvo trava (1976.), Vežem dušu konopcem (1983.), a članica Društva hrvatskih književnika postaje 1984. godine.

Pjesma Ružice Orešković gotovo uvijek nastoji dosegnuti i spojiti u svojevrsni zagrljaj 'ljudsku dušu' i 'nebo', 'hram i vino', gdje je pjesnikinja ne samo uslužna domaćica, nego i sama ne razlikuje nebo od čovjeka, ali isto tako pjesnikinja moli da izmisli gospod osmi dan kako bi mogla dohvatiti vlastitu ljubav koja joj izmiče, dok se robijašu snova skinu okovi i ne dostigne čak i željenu 'nijemost' kojom bi se dokazala vrijednom ljubavi!

Iako se čitatelju može učiniti kako je glavna tema pjesništva Ružice Orešković  svojevrsna uskraćenost, ne samo u ljubavi koja je tako varljiva da joj je to 'prešlo u prirodu', nego i uskrata vitalnih ljudskih potreba,  kao pjesnikinja ona svoju uskraćenost čini javnom, ali i 'obvezom' prema vlastitu životu, koji nastoji živjeti s prijateljima i u okruženju koje prepoznaje kao svojevrsni zajednički 'emocionalni dom'.
Pjesnikinja ironično ali i dobrodušno objedinjuje ono što čini čovjekov svijet: pjesmu i istinu, upravo ono po čemu je Ružica Orešković nesumnjivo zaslužila biti dio hrvatske poetske memorije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu