Petak
29.11.2019.

Tupi lupanj smrti
A+ A-

Pjesnička zbirka Tupi lupanj smrti Vinka Grubišića sastoji se od četiri ciklusa: Opažanja iz zasjede, Ljudi koji i jesu i nisu, Tupi lupanj smrti, Nerazasute rime. U prvom ciklusu temeljno je pitanje kuda ide ovaj svijet i postoji li mjesto za koje se sa sigurnošću može reći da se zove dom. Zamjetna je intertekstualna veza s djelima svjetske književnosti (Shakespeare), odnosno ironijska pozlata koje viđenja pjesničkog subjekta postavlja u opću atmosferu sumnje i upitnika.

Drugi je ciklus obilježen iznošenjem ironičnih zamjedbi o ljudima, ponajprije onima koji se trude sakriti iza maske vlastita trajanja. Pronaći čovjeka – ostaje još uvijek najveći zadatak. U trećem ciklusu, prema kojem je zbirka i dobila ime, ironična podloga dolazi do najvećeg izražaja u propitivanju mogućih načina usvajanja odlaska u neki drugi svijet, dok je završno poglavlje posveta tzv. običnim egzistencijalnim temama, kao što je svakodnevnica ili briga za boljitak zemlje (pa i domovine) u kojoj živim, ili bih želio živjeti. Grubišić pokazuje vještinu pjesničkog uobličavanja, osjećaj za slobodni stih i/ili rimu, sposobnost ironijskog odmaka i stvaranja sugestivnih značenja.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.