Petak
12.07.2019.

Sklad urlik
A+ A-

Sklad urlik je izbor poezije Jure Kaštelana u povodu njegove 100. obljetnice rođenja. Kao jednoga od najvažnijih hrvatskih poslijeratnih modernističkih pjesnika, ovo je prigoda da se kritički osvrne na njegov opus i utjecaje koje je izvršio na tijek poetskog kretanja u drugoj polovici 20. stoljeća. Kaštelanova poezija jednako je zanimljiva po svojim tematski, formativnim i izražajnim, dapače, stilskim osobinama. On rabi iskustva usmenoga pjesništva i leksičkom razinom i strukturom svojih redaka: napose on koristi iskustva međuratnog hrvatskog pjesništva, naročito hrvatske varijante početaka nadrealističkih eksperimenata.

U sadržajnom smislu Kaštelanova su tematska usmjerenja crpljena iz društvene aktualnosti, koja će se poslije u skladu s društvenim i povijesnim promjenama, upotpunjavati i mijenjati, ali će ipak ostati unutar toga horizonta. Tomu valja dodati i vidljivu autorovu egzistencijalnu zabrinutost. Dominantna je tema rata i zazivanje arhetipskih elemenata  djetinjstva kao simbola vitalizma, rasta, mladosti. Druga je bitna tema ljubav – ljubav spram drage, spram domovine i kozmička ljubav kao temeljno načelo univerzuma. Tema pak slobode komplementarna je temi rata i domoljublja.

Knjiga u redakciji jednoga od najboljih poznavatelja suvremenoga hrvatskog modernističkog pjesništva ponudit će kritički uvid u Kaštelanov pjesnički opus, slično kako je to Tomislav Brlek učinio u prethodnim knjigama ove edicije.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.