Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Plava i smeđa knjiga

Book akl

Autor: Andrijana Kos Lajtman

Izdavač: MeandarMedia

Godina izdanja: 2021

Cijena: 70,00 kn

Broj stranica: 53

Uvez: meki

Poezija

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Ako bi se poetski svijet Andrijane Kos Lajtman trebalo svesti na najosnovnije odrednice, onda bi one bile misaonost i jezičnost. I pored njih – intertekstualnost. Ova cijenjena književna znanstvenica, najpoznatija po radovima iz područja suvremene književnosti, spomenute je odrednice počela izrazitije razvijati u ranom pjesničkom rukopisu Lunule (2012.) koji joj je donio nagradu Dobriša Cesarić, a do pune ih je zrelosti dovela u Teleidoskopu (2018.), knjizi poetskih fragmenata i finalistici Nagrade Ivan Goran Kovačić, potom u hvaljenoj zbirci Stepenice za Stojanku K. (2019.) te u konceptualnoj zbirci s dva isprofilirana pjesnička glasa Zarazna zona (2021.), nastaloj u suautorstvu s Damirom Radićem.

Emotivno angažirano i beskompromisno promišljanje egzistencije, ostvareno u suodnosu s aktivnim istraživanjem svježih mogućnosti jezičnoga iskaza, uz istovremenu sklonost dokumentarizmu, kao i shvaćanje svijeta kao riznice gdje se odvija kontinuirana interakcija s autorima, idejama, prirodom, ljudima iz prošlosti i sadašnjosti – odlikuje autoričino pjesništvo. Složenost ljudskih odnosa koja, između ostalog, proizlazi iz teškoća komunikacije i tragova prošlosti te brojnih uloga u koje smo uhvaćeni, u središtu je interesa nove pjesničke zbirke, uz sveprisutnu tjeskobu svijeta kakav je pred nama i oko nas. Plava i smeđa knjiga Andrijane Kos Lajtman zbirka je istodobno prozračna i gusta, puna ekspresivnog asociranja i sugestivnih slika, značenjski usmjerena teksturi ljubavi kao nosivom sastojku egzistencije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu