Srijeda
07.11.2018.

Pjesma o Cidu
A+ A-
Pjesma o Cidu temeljno je djelo španjolske književnosti i jedan od najvećih nacionalnih epova svih vremena. U epu se pripovijeda priča o životu i djelima legendarnoga viteza Cida s kraja 11. stoljeća, iz vremena borbe španjolskih kršćana protiv maurskih osvajača. Spjev se temelji na historijskoj ličnosti, ali je velik dio priče izmišljen da bi se prikazao idealizirani portret glavnoga junaka te naglasila uloga koju je odigrao u dramatičnim epizodama povijesti španjolskoga naroda. Cid je vitez prognanik u kojemu se ogledaju tradicionalne značajke hispanske duše: vjera u Boga, odanost kralju i svojoj zemlji, beskrajna privrženost obitelji, velikodušnost prema svima i osobna žrtva kojom se brani vlastita čast.
 
Ep se prvi put objavljuje na hrvatskome jeziku, a prepjevao ga je istaknuti prevoditelj Mate Maras. Dvojezično izdanje sadržajem i formom slijedi jednostavan izričaj kakav se nalazi u izvorniku (vječan u svojoj suvremenosti), bez pretjeranih arhaizama i kultizama, pa je izraz prijevoda često repetitivan kao u originalu.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.