Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Crni zec: sabrane i nove pjesme

Autor: Drago Glamuzina

Izdavač: Vuković & Runjić

Godina izdanja: 2021

Cijena: 120 kn

Broj stranica: 216

Uvez: meki

Poezija

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

U pjesničkoj trilogiji Drage GlamuzineMesari, Je li to sve, Everest – objedinjenoj u ovoj knjizi, autobiografski “stvarnosni” elementi bivaju univerzalizirani u sagu o svakodnevnoj borbi za preživljavanje u surovom svijetu koji nas uporno ništi i ne uzima zarobljenike. Njegov poetski opus tako postaje zaokruženi egzistencijalistički pjesnički žurnal, gotovo pa autobiografija u stihu, a tema životnog fajta, uz ljubavno-erotske odnose i obiteljski život, jedna od glavnih odrednica Glamuzininog pisanja.

Dosad neobjavljeni Crni zec, kao simbolički apendiks trilogije, donosi pak pjesnikov autorefleksivni pogled unatrag, kako na pjesme koje je pisao u zadnjih 25 godina, tako i na događaje koji su utjecali na njegov osobni razvoj. Pritom naslovna pjesma Crni zec predstavlja svojevrsni simbolistički manevar unutar “stvarnosne” poezije, jer poput Baudelaireovog Albatrosa, posjeduje naglašen jednoznačni naboj.

Crni zec tako poput kakvog vižljastog biofilnog duha nad vodama skakuće cijelom poetskom dionicom Drage Glamuzine, sve od početnih Mesara pa do završnog istoimenog Post-scriptuma, da bi na koncu prisvojio i naslovio cjelokupnu sabranu poeziju ovog vjerojatno najvažnijeg libertinca u srednjoj generaciji hrvatskog pjesništva.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu