Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow

Temeljna pitanja mistike

Book temeljna pitanja mistike 1276 large

Autor: Alois Maria Haas, Hans Urs von Balthasar, Werner Beierwaltes

Izdavač: Matica hrvatska

Godina izdanja: 2019

Cijena: 60,00 kn

Broj stranica: 93

Uvez: meki

Ostalo

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

,,Riječ mistika ovdje stoji kao ime za čovjekovo potpuno predavanje misli savršenosti. Korijeni te misli su iskustvo uvjetovanosti i uvid u njegovu savladivost. Jednom steče­na, ona se pokazuje kao stalni izazov za čovjeka, koji se ispunja u kognitivnom doživljaju onog bezuvjetnog. Priče o takvim događajima čine srž mistične literature. U njoj se raspravlja o pretpostavkama i opisuju prijeđeni putovi. Izvješćuje se o mišljenju onog ciljano bezuvjetnog i ra­spravlja o granici koja priječi iscrpno priopćenje onoga što je doživljeno.

Takvim temeljnim pitanjima mistike posvećena su tri sljedeća predavanja, održana na simpoziju koji su 1. i 2. veljače 1974. na Sveučilištu u Zürichu zajednički organi­zirali zaklada Marie Gretler i Filozofsko društvo Zürich. Sukladno povodu, ona se ograničuju na nekoliko oblika mistike i ne obaziru se na mnoga druga područja. Tako se Hans Urs von Balthasar i Alois Haas bave temama kršćan­ske mistike, dok Werner Beierwaltes predstavlja jednog kasno-antičkog filozofa (Plotina) čije je mišljenje snažno utjecalo na srednjovjekovnu mistiku.''
(Jean-Pierre Schobinger)

Alois Maria Haas švicarski je germanist, filozof i po­vjesničar književnosti (1934). Svjetsku slavu stekao radovima o mistici. Hans Urs von Balthasar švicarski je teolog, rim­sko-katolički svećenik (1905-1988), jedan od najznačajnijih katoličko-teoloških autora 20. sto­ljeća. Werner Beierwaltes njemački je filozof, akademik (1931-2019), autor zapaženih knjiga i studija o platonizmu, neoplatonizmu i njemačkom idealizmu.

S njemačkog preveo Ivan Kordić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu