Page arrow

Quorum (3-4/2009.)

Book 6242

Autor:

Izdavač: Centar za knjigu

Godina izdanja: 2009

Broj stranica: 0

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Časopis Quorum nastavljajući dobru tradiciju uzbudljive pustolovine objavljivanja autora i tekstova, koji na izniman načinu podsjećaju na jezik svakodnevnice i prostor kulture, nudi u dvobroju (3-4/209): intervju broja Preko svih granica s NEVENOM UŠUMOVIĆEM (razgovarao i temat priredio SLAÐAN LIPOVEC), njegovu novu priču Slavujev jezik i kritički tekst ISTVÁNA LADÁNYIA Između.

Obilježeno mjesto u Quorumu su književne prakse, koje su objavljivanjem domaće i prevedene poezije i proze sjecište (ili rečeno naslovom ciklusa pjesama ASJE BAKIĆ 'ogledanje u dvogledu'), kruženje oko disanja i pisanja (MIROSLAV KIRIN), ili ono što se uvijek događa kad tekstove, poeziju objavljuje DANIJEL DRAGOJEVIĆ, pjesnik
'pokretnih dobara'.

Opsežan i raznolik ciklus pjesama Požar potvrđuje sve ono što je dosada rečeno, ali i neizrečeno, nedodirnuto u njegovu pjesništvu. Poezija Danijela Dragojevića odupire se unaprijed zacrtanim i očekivanim opisima, katalogizacijama i vrednovanjima, jer u svojoj jednostavnoj složenosti, heterogenosti i stvaranju 'uvećanih dobara koja kidaju granicu' uvijek je poziv čitanja koja će biti različita, prepuna čvorova, mjestimičnih zamki poduprtih mišlju 'da smo odveć nemoćni i smrtni'. Poezija Danijela Dragojevića ne traži svoje nasljednike, ona je mjesto živih jezika unutar svojih granica, ona živi kao otok okružen morem, otok sa svojim govorima, biljem i znacima, živi od osjećaja i želja i gledanja mjesta pred nama 'u koja nikad nećemo stići'. Ona se ne smješta na jednom odredištu, ona u dijalogu sa sobom živi od odupiranja svemoći teorije (znanja), ali je i prisvaja, uključuje: je li to mudrost, je li to ključ za drukčije čitanje svijeta. Razlika, odustajanje, prisutnost, zamjenične igre, glas, vidljivo i nevidljivo - mogli bi u svojoj nosivosti davati samo neke od neuhvatljivih koordinata poezije Danijela Dragojevića, poezije pokretnih dobara. Razgovarajući o paradoksu prisutne neprisutnosti, drugačijem i Drugom, o polilogu i nesvodivosti, ispomažemo se u opisima tekstova koji nas zahvaćaju i obuhvaćaju, iz kojih istupamo i vraćamo im se kao na sasvim druga mjesta, kao što i ta poezija uvire i izvire, pojavljuje se i nestaje, drukčija i druga, različita i po nečemu ista: kao pamćenje i zaborav, kao vrijeme i tijelo, kao pismo i glas, kao...

Intrigantna i samotnička poezija stiže nam u cjelovitoj knjizi koju je, podsjećajući nas na buntovništvo i revolt, koju potpisuje pjesnik D. A. LEVY Pjesma smrti iz samostana u predgrađu (preveo: DAMIR ŠODAN). Domaće prozne snage (RENATA VALENTIĆ, ŽELJKO BARIŠIĆ, SVJETLANA GJONI, IVANA SAJKO) i gostujuće pripovjedačke zvijezde (MIRANDA MELLIS i Irci: PATRICK COTTER, MARY MORRISSY, ÉILÍS NÍ DHUIBHNE, MICHEÁL Ó CONGHAILE, PHILIP Ó CEALLAIGH) daju nam mjeru i uživanja i zabrinutosti.

Tragovi tko zna čijeg čitanja s esejom LUKE BEKAVCA u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku potresaju čitatelja dok propituje i smisao pisanja i sudbine ljudi i njihova (umjetničkog) djelovanja i stradanja. Posvajanje prostora (putopis MARTE MAGLOV po Čileu), temat koji priređuje IVAN KAPEC o aktualnom fenomenu slobodne glazbe i
neuvijene kritičarske prakse: (BRANISLAV OBLUČAR/ Ana Brnardić: Postanak ptica; MARKO POGAČAR/ Predrag Lucić: Sun Tzu na prozorčiću; KATARINA BRAJDIĆ/ Damir Šodan, Pisma divljem Skitu; SAŠA ĆIRIĆ/ Mirko Demić: Molski akordi; IVAN MAJIĆ/ Marinko Koščec, Centimetar od sreće.

Fotografije potpisuje DIJANA KLARIĆ, a Quorumov dizajn VLADIMIR KONČAR.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu