Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Quorum 1-2/2010

Book 6462

Autor:

Izdavač: Centar za knjigu

Godina izdanja: 2010

Cijena: 75 kn

Broj stranica: 450

Uvez: meki

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

U prvom ovogodišnjem dvobroju Quorum predstavlja 39 autora i šestero prevoditelja iz 11 zemalja i 13 područja umjetničkog djelovanja.

Naslanjajući se na četvrtstoljetno iskustvo, koje se neprestance mijenja i dopunjuje, i dalje s nepokolebljivom vjerom u osnovna načela otvorenosti, kako za provjerene autorske i poetičke vrijednosti tako i za nove glasove, nove ideje, bez obzira iz kojeg područja dolazile, ovaj broj otvara temat o jednom od najzanimljivijih suvremenih srbijanskih pisaca, Zvonku Karanoviću, pravom kvorumašu, čiji je spisateljski put, kako sam naglašava u intervjuu sa Slađanom Lipovcem, i počeo na stranicama Quoruma. Njegov pjesnički opus kritički je popratio Marjan Čakarević, a minucioznu i nadahnutu analizu njegove romaneskne trilogije Dnevnik dezertera priredila je ukrajinska slavistica Alla Tatarenko.

Glazbeni bard Leonard Cohen svojom poezijom i proznim Molitvama iz Knjige milosrđa predstavlja se zahvaljujući Tomislavu Šakiću, Damiru Šodanu i Marku Pogačaru.

Krešimir Bagić, majstor književnih i inih praksi, ustvrđuje da Trebalo bi srušiti zidove, slovensku pjesnikinju Stanku Hrastelj čitamo u prijevodu Branislava Oblučara, a Olja Savičević Ivančević muški brani prozne boje Blagoslovom za Johna Waynea. Zoran Roško i Damir Šodan priredili su pjesme-priče američkog književnika Jamesa Tatea, Sanja Lovrenčić u esejističkim fragmentima otkriva Sve što zna o Grožnjanu, dok Bekim Serjanović piše putopis o Indiji.

Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić priredile su opsežan temat o bioumjetnosti kao stjecištu znanosti, umjetnosti, etike, imaginacije i inovativnosti i svih ostalih pitanja koja iz toga proizlaze, a kritičarske prakse, kojih nikad dosta ili ih je u časopisnoj, novinskoj i medijskoj produkciji sve manje, nad poezijom i prozom, domaćom i stranom, primjenjuju Katarina Brajdić, Marjan Čakarević, Marko Pogačar, Boris Postnikov i Dario Grgić.

Na samom kraju broja, u novopokrenutoj rubrici Quoruma, u pogon je pušten Lančani reaktor, u kojemu šestero pjesnika bira i obrazlaže svoje pjesničke favorite, kao predah na kraju i uvod u novi broj. Čitajmo i provjerimo pjesme i pjesnike koje su u lančanom nizu za nas izabrali Miroslav Kirin, Dorta Jagić, Marko Pogačar, Delimir Rešicki, Zvonko Maković i Anka Žagar.

Novi je dvobroj opremljen iznimnim fotografijama Ðure Gavrana, a upečatljiv dizajn i pakiranje svakoga broja Quoruma potpisuje Vladimir Končar.

Pod dugogodišnjim ravnanjem glavnog urednika Miroslava Mićanovića, časopis je i dalje vjerodostojan svom imenu, uvijek na razmeđu, između granica, tekstualnih, medijalnih i inih, i ponad njih, na tragu svojih početaka (koji su bitno različiti od tradicije) i uvijek up to date, otvoren i, prije svega, kvalitetan i svjež – Quorum na kakav su u 25 godina svi navikli.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu