Page arrow

Književna smotra 161-162

Book 7228

Autor:

Godina izdanja: 0

Broj stranica: 0

Časopisi

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Prva cjelina donosi članke pod naslovom Vrijeme, znakovi, glasovi. Riječ je o prilozima koji bilježe i tumače plodonosne impulse što su ih različiti nizovi masovne kulture dali visokoj književnosti u dvama suprotstavljenim (sukobljenim) društveno-političkim i vrijednosnim sustavima, američkom i sovjetskom.

U drugom odjeljku, naslovljenom Pokretne slike, uvršteni su članci kojima je inspiracija film: filmski jezik i filmska industrija u službi književnosti. Tu se raspravlja o filmskim (umjetničkim) postupcima, figurama i prijevodima tekstova naoko nespojivih umjetnosti.

Potom slijedi Ženski kutak, okrenut ženskom identitetu u popularnim romanima i ženama kao čitateljskoj publici koja je utjecala na oblikovanje i recepciju rodno prilagođene literature. Autori ovih tekstova problematiku ženskoga glasa i pojave u književnosti motre iz više različitih perspektiva pridajući pritom osobitu pozornost literarnom životu odabranih razdoblja.

U bloku nazvanom Stihovi i ritmovi nalaze se prilozi tematski vezani za poeziju, pjevanu i pisanu, skrivenu, zabranjenu i umetnutu u druge kontekste. Autori su ovdje propitivali putove i granice širenja književne vrste koja je u ruskom kulturnom prostoru oduvijek imala kultni status.

Čudovišta u književnosti predstavljaju omiljene likove popularne kulture – vampire, njihove transformacije i radijacije, a tekst u rubrici Na rubu otkriva funkcije preobraženih izreka odnosno poslovica u medijima, na čijoj se pozadini prepoznaju spojevi popularne i elitne umjetnosti.


Autori/ce: Jelena Šesnić, Zlatan Mrakužić, Maxim D. Shrayer, Milica Banjanin, Antonija Primorac, Iva Polak, Eldi Grubišić Pulišelić, Slavija Kabić, Berislav Majhut, Biljana Oklopčić, Rachel Platonov, Jurij Nečiporenko, Dmitrij Prigov, Marko Lukić, Ljubica Matek, Kristina Peternai Andrić, Goran Novaković
 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu