Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Polufinale tportala

Large trofej Foto: Brad.K. / Flickr
Nedjelja
09.10.2016.
Žiri tportalova književnog natječaja za najbolji hrvatski roman odabrao je 11 naslova koji ostaju u konkurenciji za devetu književnu nagradu roman@tportal.hr vrijednu 50.000 kuna. 
Na ovogodišnji natječaj tportala pristiglo je 56 prijava. Romane su mogli prijaviti izdavači ili autori, a riječ je o djelima izdanim tijekom kalendarske 2015. godine. 
Žirijem ovogodišnjeg natječaja predsjeda književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić, a članovi su prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan, te urednici i pisci Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić
Na polufinalnom popisu tportalove nagrade nalaze se:
Riječima žirija, "s obzirom na domaći kontekst – devastaciju izdavaštva, pad prodaje i čitanosti (po relevantnim godišnjim istraživanjima), marginalizaciju književnih praksi, nepovoljan status autora i sl. – primjećuje se iznova, više godina zaredom, velika otpornost romana. Dijelom je to vezano i uz opću predodžbu o romanu kao ključnom književnom žanru koji ovjerava nekoga autora/icu kao pisca/spisateljicu.
Ove godine na natječaj je tako prijavljen rekordan broj romana, pojavilo se više novih autora/ica, a primjetna je i prilična žanrovska i diskurzivna raznolikost. Godina će biti upamćena po nekoliko odličnih romana koji će, smatramo, imati svoje ‘dugo trajanje’ u hrvatskoj književnosti. Također, neki od priznatih pisaca upravo su 2015. godine objavili svoje ponajbolje romane."
Nakon što je odabrano 11 polufinalnih naslova, tportalov žiri svoj izbor najboljih romana suzit će na pet naslova koji ostaju u finalu, a pobjednika ili pobjednicu koji dobiva tportalovu književnu nagradu, znat ćemo sredinom studenog.
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage foks 03.06.2018.

Zalaze li romani u defetizam?

Raznoliki finalisti tportalova natječaja za roman godine dijele zanimljiva formalna i tematska obilježja.

Piše: Luka Ostojić

Urednički komentar
Homepage 12 tportal 09.07.2017.

Tko je izgubio tportalovu nagradu?

Književni djelatnici sudjeluju u širem natjecanju koje ne utječe samo na samopouzdanje, nego i na uvjete egzistencije.

Piše: Luka Ostojić

Pisma Pukovniku
Homepage win 29.10.2015.

Pobjednici i svi ostali

I dok u officeu slave trijumf Zorana Malkoča, članovi ekspertnog tima duboko promišljaju o književnim nagradama.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage lib 02.01.2015.

O čitanosti nagrađivanih domaćica

Koliko smo u protekloj godini čitali dobitnike Kiklopa i Nagrade tportala za najbolji roman?

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu