Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Porast čitanosti elektroničkih knjiga

Large bek u 2023     najcitaniji naslovi
Ponedjeljak
08.01.2024.

Siječanj ćemo otvoriti dobrim vijestima i statističkim pokazateljima o čitanosti, kako to i priliči početku godine. 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru internetskog projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom 2023. godine 30 novih naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljena 353 dostupno 316 naslova.

Unatoč manjem broju korisnika, primijećen je rast čitanosti! Manji broj korisnika bio je očekivan s obzirom na gašenje Googleovog servisa UA i prelaska na novu metodologiju evidencije korisnika (usklađenu s novom EU regulativom) putem servisa Google Analytics 4 (GA4), ali i zbog činjenice da je nakon više od 22 godine kontinuiranog rada sve teže doći do novih korisnika (first time users) – no tim više je ugodno iznenadio podatak o rastu čitanosti.  

U istom razdoblju, prema podacima servisa GA4, mrežne stranice projekta zabilježile su 135.940 korisnika koji su online čitali 137.204 e-knjige te na svoje uređaje preuzeli još njih 58.248, što znači da su korisnici projekta tijekom 2023. ukupno čitali i/ili preuzeli 195.632 e-knjige (porast od 3 posto). Drugim riječima, u prosjeku su svakodnevno 372 korisnika online čitala 376 te preuzimala na svoje uređaje 160 besplatnih e-knjiga. 

Zahvaljujući većem iznosu dodijeljenih potpora objavljeno je 25 posto naslova više nego 2022. godine. Osim toga, pokrenuta je adolescentska biblioteka Nije lektira u okviru koje se objavljuju probrani naslovi domaćih autorica i autora za djecu i mlade, s naglaskom na osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast, koji u širokom tematskom i žanrovskom rasponu ujedinjuju kvalitetnu razonodu i emocionalni i intelektualni razvoj. U prvom su kolu objavljeni romani Šempi ti smopi da limvo te Ane Đokić Pongrašić i Krive su Seka i Seka Zorana Pongrašića (ovjenčan Nagradom „Grigor Vitez“ za dječju književnost za 2021.), posljednji dio trilogije koja je započeta romanom Mama je kriva za sve te nastavljena romanom Ovaj put je kriv tata.

Važno je istaknuti i četiri lijepe „okrugle“ brojke: broj objavljenih autorica i autora premašio je 200, broj objavljenih djela suvremene hrvatske književnosti premašio je 300, broj dostupnih naslova premašio je 300, a broj online čitanja premašio je 2.000.000.

Najčitaniji naslovi u 2023.

Najčitaniji je prozni naslov roman Ono što sam prešutjela Aleksandre Kardum (4.529), a pjesnički izbor iz poezije Ane Ahmatove (2.206). Najčitaniji publicistički naslov je Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! Dražena Šimleše (3.347), dok je najčitaniji esejistički naslov Razumijevanje filma Hrvoja Turkovića (2.901), a najčitaniji teorijski naslov Filmske vrste i rodovi Nikice Gilića (4.344). Čak 44 naslova zabilježila su više od tisuću čitatelja tijekom 2023. godine, od već spomenutog romana Aleksandre Kardum s više od četiri tisuće čitatelja do romana Daše Drndić Canzone di guerra s 1.024 čitatelja.

Kao i prethodne 22 godine, projekt BEK nastavlja s objavljivanjem probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, omogućavajući legalan i besplatan pristup djelima zaštićenim autorskim pravima.

Evo i podsjetnika na "ženski pjesnički blok", svibanjski "muški pjesnički blok", prvo kolo biblioteke Nije lektira, rujanski "ženski prozni blok" i "muški prozni blok" objavljen u listopadu.  

Jedna od najdražih nam online biblioteka nastavlja u svoju kolekciju dodavati vrijedne naslove, mahom nagrađivanih hrvatskih pisaca i spisateljica, a mi jedva čekamo vidjeti što ćemo na BEK-u čitati ove godine!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu